Ljubav i veze
0

Šta utječe na naše seksualno ponašanje?

Sarajevo-x.com
Genetika i nasumični faktori iz okoline pojedinačno igraju važnu ulogu u definisanju homoseksualnog i heteroseksualnog ponašanja, tvrde britanski i švedski istraživači.

"Ova studija pokazuje da na našu seksualnu orijentaciju utječe kombinacija genetičkih i okolinskih faktora, te da ne možemo tragati samo za jednim jedinim genom ili jednom environmentalnom varijablom koja je odgovorna za homoseksualne, ali i heteroseksualne sklonosti", objasnio je koautor studije Qazi Rahman, vodeći naučnik u oblasti ljudske seksualne orijentacije.

Naučnici, naime, naglašavaju da su okolinski faktori specifični za svaku osobu i mogu podrazumijevati biološke procese poput izloženosti različitim hormonima u majčinoj utrobi.

Istraživači su, u Švedskoj, proučavali više od 3.800 istospolnih blizanaca, starosne dobi od 20 do 47 godina, te zatražili od njih da navedu ukupan broj seksualnih partnera istog i suprotnog spola koje su ikada imali.

"Zaključili smo da je genetika bila zaslužna za 35 posto različitosti između muškaraca, kada je riječ o homoseksualnom ponašanju, dok su drugi specifični okolinski faktori (ovdje se ne ubrajaju društveni stavovi, porodica ili način odgajanja blizanaca) utjecali na 64 posto pomenutih različitosti. Drugim riječima, muškarci su postajali homoseksualci ili heteroseksualci zbog više različitih razvojnih puteva, a ne zbog samo jednog", dodao je Rahman.

S druge strane, kod blizanki genetika je dala objašnjenje za otprilike 18 posto varijacija u seksualnoj orijentaciji, za 64 posto varijacija odgovorni su individualni okolinski faktori, a porodica je bila "kriva" za 16 posto varijacija.

U saopćenju britanskih i švedskih naučnika, koje su objavili američki mediji, naglašeno je da su nasljedive osobine i zajednička okolina imali približno jednak utjecaj na žene, dok zajednička okolina nije imala gotovo nikakvog utjecaja na seksualno ponašanje muškaraca.

I dok su genetički faktori svakako važni, individualni okolinski faktori su dominanti u utvrđivanju seksualnih orijentacija, zaključak je novog istraživanja.