Ljubav i veze
23

Šta se dešava u našem tijelu nakon što prestanemo imati redovan seks?

Klix.ba
Opće je poznato kako redovan seks i zdrav seksualni život imaju brojne benefite i pozitivne utjecaje na zdravlje, no da li ste znali da nedostatak seksa zapravo može biti loše za zdravlje?

Nepostojanje redovnog (ili nikakvog) seksualnog života utječe na osobu i fizički, ali i psihički. Manja kontrola mokraćnog mjehura, depresija i erektilna disfunkcija samo su neke od nus-pojava neredovnog seksa.

Sudeći prema većini istraživanja u ovoj oblasti, osobe koje imaju seks dva do tri puta sedmično čine dobru stvar za svoje psihofizičko zdravlje, uključujući poboljšanje raspoloženja, sniženje krvnog pritiska, poboljšanje imuniteta, smanjenje stresa i poboljšanje odnosa u vezi.

U nastavku čitajte samo neke od posljedica neredovnog seksa.

Slabija aktivnost mozga. Naučnici su otkrili kako redovan seks dovodi do boljih sposobnosti učenja i memorije.

Erektilna disfunkcija. Muškarci koji imaju neredovan seks imaju dva puta veću šansu da imaju problema s erektilnom disfunkcijom od onih koji seks imaju jednom sedmično ili češće.

Negativan utjecaj na samopuzdanje. Nedostatak seksa u vezi može sniziti samopouzdanje, stvoriti krivnju i smanjiti nivo oksitocina i drugih hormona "povezanosti".

Smanjena lubriciranost i kontrola mokraćnog mjehura i pojava urinarne inkontinencije.