Ljubav i veze
3

Riječ stručnjaka: Bračna terapija je rješenje za parove u krizi

Piše: M. S.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Međuljudski odnosi sa sobom nose mnoge izazove. Zakonski definisan odnos dvoje ljudi, kao što je brak, u slučaju komplikacija može imati razne pravne, psihološke i druge posljedice. Jedan od načina da se bračne razmirice izglade je uključivanje u bračno savjetovanje i terapiju za parove. Kakve to opcije imaju bh. parovi, zašto se najčešće odlučuju na savjetovanje i kakve su koristi ovog pristupa pitali smo stručnjakinje iz ovog polja.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iz godine u godinu povećava se broj razvoda. Broj razvoda u 2011. i 2012. godini bio je blizu 2.000, godine 2013. taj broj se povećao na 2.609 razvedenih brakova, a u 2014. godini došlo je do razvoda 2.686 brakova. Prije nego se odluče za podnošenje zahtjeva za razvod braka, parovi bi trebali razmisliti o tome da li bi se njihovi problemi mogli riješiti bračnim savjetovanjem. Iako u BiH ne postoji veliki broj specijalizovanih savjetovališta za parove, postoje savjetovališta koja, između ostalog, nude usluge savjetovanja parova.

Problemi u komunikaciji najčešći problem

Psihologinja Emina Osmanović iz psihološkog savjetovališta ABC, koje nudi pomoć pri rješavanju bračnih problema i problema u vezi, kaže da se razvod smatra jednim od najstresnijih događaja u životu osobe te se nalazi na drugom mjestu po intenzitetu patnje s kojom se neko mora suočiti, odmah uz gubitak djeteta ili smrt bračnog partnera. Osmanović navodi da je u svakom datom momentu 20 posto bračnih partnera izloženo stresu unutar braka i da je u mnogo brakova prisutno stalno nezadovoljstvo.

"Jedan od najčešćih problema prisutnih u bračnom odnosu jeste problematična komunikacija koja podrazumijeva nefunkcionalne obrasce izražavanja misli i osjećaja te nedostatak vještina učinkovitog slušanja partnera. Često takva komunikacija može podrazumijevati kritikovanje i prigovaranje u vezi s nekim problemom, omalovažavanje i vrijeđanje partnera, zauzimanje odbrambenog stava u vidu negiranja odgovornosti ili protunapada, ili povlačenje nekog od partnera kao načina da izbjegne sukob i prepirke. Takva komunikacija često vodi do udaljenosti i izolacije kod partnera, te vjerovanja da nema smisla uopće raditi na rješavanju problema jer je problem nerješiv. Pojedini partneri se osjećaju preplavljenim prigovorima i kritikama te izbjegavaju uopće razgovarati. Kao posljedica svega toga, partneri često sve manje vremena provode zajedno i počinju živjeti neku vrstu paralelnog života", kaže Osmanović.

Porodična psihoterapeutkinja Azra Latić iz Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište kaže da najveći broj korisnika pomoć odluči potražiti u trenutku kada je u partnerskom odnosu već došlo do krize, odnosno kada partneri uvide da bez pomoći stručne osobe ne mogu riješiti problem.

"S obzirom na promjene vrijednosti koje se događaju, kako na nivou šire društvene zajednice, tako i na nivou porodičnog sistema, a time i na nivou partnerske relacije, evidentno je da se povećava potreba građana za savjetodavno-terapeutskim uslugama“, kaže Latić.

Prevara kao trauma, ali i šansa za poboljšanje odnosa

Pored problema u komunikaciji, problemi se javljaju i zbog pomanjkanja emocija i intimnosti u odnosu.

"Kod nesretnih parova često je prisutno recipročno negativno ponašanje, gdje ako se jedan od partnera negativno ponaša, drugi će uzvratiti na isti način, te se ponavlja niz negativnih reakcija. Nedostaje razmjena pozitivnih ponašanja te partneri više ne cijene napore drugog partnera i uzimaju jedno drugo kao nešto samo po sebi razumljivo", kaže Osmanović.

Još jedan od čestih problema s kojima se parovi suočavaju je gubitak povjerenja i ljubomora zbog vanbračne relacije ili virtualne prevare.

"Što se tiče preljube u partnerskoj relaciji, ona predstavlja indikator postojanja problema ili nezadovoljstva partnerskim odnosom. Preljuba je veoma traumatično iskustvo jer prevareni preljubu doživljavaju kao izdaju. Ukoliko partneri daju sebi novu šansu, što podrazumijeva prisustvo empatije i istinsku motiviranost da se reuspostavi partnerska relacija, postoje velike mogućnosti za unapređenje funkcionalnosti partnerskog odnosa u smislu uspostave odnosa povjerenja, vraćanja strasti u partnerski odnos, preispitivanja vlastitih vrijednosti i navika, što predstavlja priliku za novi početak“, kaže Latić.

Osmanović kaže da je prevara drugi najštetniji faktor za bračni odnos, odmah nakon fizičkog zlostavljanja, te da prevare dvostruko češće od drugih problema dovode do razvoda. Prevara uzrokuje visok stres kod oba partnera te se mogu javiti simptomi posttraumatskog stresa.

"Nakon početnih intenzivnih emocija i reakcija na prevaru, tretman može pomoći partnerima na način da prihvate učinak koji je prevara imala na prevarenog partnera te da se afera sagleda kao simptom većeg problema prisutnog u odnosu koji treba riješiti. To pomaže procesu napredovanja. Ukoliko partneri ne mogu preći preko prevare i odluče se za razvod, terapija može pomoći da lakše prođu kroz cjelokupni proces razvoda i da se lakše nose sa posljedicama prevare i razvoda", kaže Osmanović.

Sve više ljudi prepoznaje korist savjetovanja

Osim u bračnim, terapija može pomoći i u partnerskim odnosima koji nisu regulisani zakonom. KJU Porodično savjetovalište posljednjih nekoliko godina realizira projekat "Moj izbor" koji je namijenjen mladima u dobi od 18 do 30 godina, a koji ima za cilj pripremu za brak, odnosno prevenciju bračne i porodične disfunkcionalnosti.

Naše sagovornice kažu da je prisutno sve veće prepoznavanje koristi i mogućnosti koje pruža savjetovanje za parove te prepoznavanje i priznavanje potrebe za pomoći da bi se prevazišli postojeći problemi. Međutim, postoje bračni partneri koji ne vjeruju da im savjetovanje može pomoći ili vjeruju da je prekasno za bilo kakvu intervenciju.

"Čest je slučaj da jedan od partnera odbija savjetovanje, dok drugi partner vidi mogućnost rješenja u savjetovanju te se odlučuje uključiti u individualnu psihoterapiju", kaže Osmanović.

Latić kaže da povećanje broja korisnika ukazuje na smanjenje otpora koji osjećaju osobe kada se nađu u stanju potrebe za stručnom podrškom i pomoći, a Osmanović navodi da se sve više prepoznaju koristi bračnog savjetovanja i kod nas, kao i da su partneri spremniji govoriti o problemima u bračnom odnosu i raditi na njima.

Terapija može pomoći

Postoji mnogo razloga za tretiranje bračnih problema savjetovanjem. Latić kaže da rezultati istraživanja o efektima psihoterapije pokazuju da između 40 i 70 posto osoba uključenih u proces savjetodavno-terapeutskog rada pokazuje značajne dugotrajne promjene koje se odnose na otklanjanje simptoma, unapređenje funkcioniranja i razvijanje mehanizama za suočavanje i rješavanje budućih problema.

"Korisnost savjetodavno-terapeutskog rada sa partnerima ogleda se u mogućnosti postizanja promjena načina na koji partneri funkcioniranju i načina na koji percipiraju vlastito partnerstvo, partnera i svoje uloge u partnerskoj relaciji“, kaže Latić.

Osmanović navodi da se pokazalo da je kognitivno-bihevioralna bračna terapija učinkovita za smanjenje problema komunikacije, smanjenje broja problematičnih područja, smanjenje uznemirenosti partnera i povećanje zadovoljstva brakom.

"Terapija može pomoći partnerima u rasvjetljavanju prisutnih problema, razjašnjavanju situacije i razumijevanju šta se može promijeniti, a šta ne", kaže Osmanović.

Iako bračna terapija u Bosni i Hercegovini nije veoma popularna, povećanje broja razvoda pokazuje da itekako postoji potreba za njom. Psihološko savjetovanje je u našem društvu još uvijek pod znakom stigme, a problemi se radije guraju pod tepih dok ne eskaliraju. Bračnim problemima ima rješenja, a terapija partnerima može pomoći da nauče alternativne načine komuniciranja i potaknuti ih da poprave odnos za koji misle da se ne može spasiti.