Tradicionalna podjela ključ uspjeha
29

Parovi koji dijele poslove na muške i ženske češće vode ljubav

Klix.ba
Istraživači tvrde da parovi koji poštuju tradicionalnu podjelu poslova na muške i ženske vode ljubav 20 puta češće, tvrdi novo istraživanje.

Prosječan bračni par ima seksualne odnose pet puta mjesečno, a partneri koji u domaćinstvu strogo dijele poslove na muške i ženske, to rade dva puta češće.

Stoga, muškarci ostavite usisivače, odmaknite se od sudopera i zaputite se u spavaću sobu, poručuju stručnjaci.

"Parovi koji žive u domaćinstvu u kojem muškarci učestvuju u obavljanju kućanskih poslova, rjeđe vode ljubav, dok je situacija u zajednicama u kojima pripadnici jačeg spola rade tradicionalne muške poslove drugačija", kazao je autor studije Sabino Kornrich.

U istraživanju je učestvovalo 4.500 heteroseksualnih parova u srednjim 40-im. Studija objavljena u Američkom sociološkom časopisu sugerira da je podjela poslova po spolovima važna za seksualnu želju.

"Naša definicija privlačnosti povezana je sa idealima muškosti i ženstvenosti. Ovi ideali nisu nužno i najmoderniji, zbog čega ih je teško prihvatiti", rekao je Kornrich, piše Daily Mail.

Ipak, stručnjaci upozoravaju one koji misle da sada imaju izgovor da sve kućanske poslove prepuste svojim suprugama.

"Odbijanje da pomognete suprugama u kući može dovesti do sukoba u braku i utjecati na bračno zadovoljstvo", kazao je dr. Kornrich.

Slično istraživanje napravljeno je prošle godine u Norveškoj. Stručnjaci su ustanovili da što muškarac više pomaže u kućanskim poslovima, to su veće šanse za razvod.