Ljubav i veze
24

Osam iznenađujućih i naučno dokazanih stvari koje brak čine trajnim

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pronaći i zadržati pravu osobu može biti izuzetno teško. I bez obzira na to koliko bili zaljubljeni u vezi, održati tu sreću u braku nikad nije jednostavan zadatak.

I iako znate kako su seks, povjerenje i kompromisi krucijalni kako bi brak ostao trajan, u nastavku možete pročitati još nekoliko naučno dokazanih stvari koje potpomažu zdravom i dugotrajnom braku.

1. Jeftinije vjenčanje

Sudeći prema istraživanju sa Emory univerziteta, parovi koji su imali skromnija vjenčanja duže su ostajali skupa i bili u generalno sretnijim brakovima. Oni sa skupim vjenčanjima "kao iz bajke" imali su veću sklonost ka svađama i razvodima.

2. Upoznavanje preko interneta

Sudeći prema studiji objavljenoj u žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences, kod parova koji su se upoznali preko interneta manja je stopa razvoda i generalno su zadovoljniji svojim odnosom.

3. Ne "visite" na društvenim mrežama

Sudeći prema studiji iz 2014. godine sa Boston univerziteta, objavljenoj u žurnalu Computers in Human Behavior, Facebook može biti uzrok razvoda. Istraživači su zaključili kako previše vremena provedenog na Facebooku može voditi do manjeg zadovoljstva u braku i povećanog broja razvoda. Također su otkrili kako je čak 32 posto ljudi koji su bili ovisnici o socijalnim mrežama razmišljalo o tome da ostavi svog partnera, za razliku od samo 16 posto onih koji nisu ovisni o internetu.

4. Gledajte filmove zajedno

Sudeći prema studiji objavljenoj u Journal of Consulting and Clinical Psychology, parovi koji redovno zajedno gledaju filmove ostaju duže skupa. Istraživači ističu kako parovima pomaže ova zajednička aktivnosti, u kojoj imaju priliku razgovarati o odnosu između likova, tako da na jednom sigurnom teritoriju kritički promišljaju i svojoj vlastitoj vezi.

5. Odgovarajte na neobavezne, svakodnevne komentare

"Ukoliko vas vaš partner/ica prekine u nečemu nekim smiješnim komentarom ili željom da vam pokaže nešto zabavno, ne radi se samo o tome da vas pokušavaju zabaviti, nego i traže od vas pozitivnu pažnju. Ukoliko stalno odgovarate sa 'Ne sad, nemam vremena, kasnije', možete naštetiti vašoj vezi", pojašnjava psiholog John Gottman. Proučavajući ovu vrstu interakcije između novovjenčanih parova i prateći ih sljedećih šest godina, Gottman je otkrio kako oni koji su ostali u brakovima i dalje obraćaju pažnju na ove sitne potrebe za interakcijom.

6. Koristite riječ "mi" tokom rasprava

Prema studiji sa Univerziteta u Californiji, parovi koji koriste riječ "mi", radije nego "ja" i "ti", tokom rasprava bili su bolji u rješavanju konfliktnih situacija i generalno bili manje podložni stresu.

7. Stavljajte partnera na pijedestal

Sudeći prema rezultatima studije sa univerziteta u Buffalu, činjenica da svog partnera posmatrate sa obožavanjem može biti ključ sretnog braka. Studija je ispitala 222 para u periodu od tri godine, a pokazalo se kako su oni koji su "preuveličavali" dobre osobine svojih partnera duže ostajali u braku.

8. Radite stvari u kojima oboje uživate

Studija objavljena u Journal of Marriage and Family indicira kako provođenje aktivnosti u kojima uživate uveliko pomaže sretnom i dugotrajnom braku. Ipak, manje je važno da te stvari obavljate fizički zajedno, ali je bitno da oboje nađete hobije u kojima uživate, nevažno da li ih radite skupa ili odvojeno.