Afrodizijaci nisu mit
0

Odabranom hranom do 'vatrometa' u krevetu

Sarajevo-x.com
Iako neki ljudi misle da hrana ne može biti nikakava seksualni poticaj, činjenica je da afrodizijaci postoje. Seksualna aktivnost jeste rezultat 'divljanja' hormona, no odrđene namirnice itekako mogu povećati seksualnu želju.
  • Za kvalitetan seksualni život nužna je zdrava aktivnost nerva, dobra cirkulacija i normalan nivo hormona što se svakako može postići konzumacijom mahunarki, cjelovitih žitarica, te voća i povrća bogatog vitaminom C koje jača krvne sudove. Za žene je važna konzumacija zelenog lisnatog povrća koje vitaminima i mineralima štiti reproduktivne organe i poboljšava njihovu funkciju.

  • Vitamin E je jedan od ključnih 'pomagača' poboljšavanju seksualnih funkcija. Od davnina je poznato da ulja iz sjemenki suncokreta, lješnjaka, oraha i kikirikija povoljno djeluju na seksualnu moć.

  • Nadoknadite izgubljene zalihe željeza tako što ćete u prehranu uvrstiti meso, ribu i zeleno povrće. Anemija može biti uzrok umora i nedostatka seksualne želje.

  • Navalite na cink koji dokazano pomaže seksualnoj želji i poboljšava kvalitet sperme. Cinka najviše ima u morskim plodovima, posebno ostrigama koje su od davnina poznate kao jak afrodizijak. Cinka također ima u jetri, jajima, grahu i lješnjacima.

Pored ovih savjeta, veoma je važno znati da alkohol i cigarete smanjuju seksualnu moć. Alkohol u velikoj količini slabi kvalitete sperme, dok nikotin sužava arterije i otežava postizanje erekcije. Velike doze alkohola kod žena smanjuju nivo estrogena, tako da i one manje uživaju u seksu.

Jako je bitno ograničiti upotrebu zasićenih masti jer one podižu nivo holesterola i začepljuju krvne sudove i otežavaju cirkulaciju što je, posebno muškarcima, velika prepreka u postizanju zadovoljavajućeg seksualnog odnosa.