Ljubav i veze
43

Muškarci su "programirani" da seksualno žele žene u dvadesetima

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Sudeći prema rezultatima nove studije, kada se radi o odabiru seksualnog partnera, muškarci svih godina maštaju uglavnom o jednom tipu - ženama u svojim ranim i srednjim dvadesetim godinama.

Istraživači u Finskoj su ispitali 12.656 muškaraca i žena uzrasta od 18 do 49 godina u namjeri da otkriju koje su njihove seksualne želje kad su partneri i njihova dobu pitanju. Pitali su ih koja ih je to dobna skupina najviše privlačila u zadnjih 12 mjeseci i sa kojom su zapravo imali najviše seksualnog kontakta.

Baš kao što su istraživači i pretpostavili, rezultati su ovisili o spolu. Žene su najčešće bile zainteresirane za muškarce svoje starosne dobi ili nešto starije. Žene u svojim ranim dvadesetim godinama preferirale su muškarce oko četiri godine starije od njih, dok se ta razlika godinama smanjivala.

Muškarci su, s druge strane, generalno bili zainteresirani za jednu određenu dobnu skupinu žena - one u njihovim srednjim dvadesetim godinama. Čak su ih i više od starijih privlačile dosta mlađe žene - one u kasnoj adolescenciji i ranim dvadesetima.

Istraživači pretpostavljaju da ovi rezultati samo potvrđuju biološke zakone - hipotezu o tome kako žene biraju starije muškarce prema onome što su im u stanju ponuditi u materijalnom i smislu sigurnosti, dok su muškarcima najprivlačnije žene u svojim dvadesetim godinama iz razloga jer je to period u kojem je žena najplodnija za rađanje djece.

"To su stvari zapisane u našoj evolucijskoj prošlosti. Muškarci sazrijevaju kasnije od žena, te vole mlađe žene jer ih one asociraju na plodnost. Najveća plodnost kod žena je prisutna u srednjim dvadesetim godinama, dok nakon 35 godine opada", pojasnili su finski istraživači.