Istraživanje
9

Muškarci, redovno perite zube da ne biste imali problema sa erekcijom

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Muškarci koji često peru zube i time smanjuju rizik od oboljenja desni, imaju manji rizik od nastajanja problema u vezi sa erekcijom nego muškarci koji se ne brinu o higijeni usne šupljine. Novo istraživanje je pokazalo da muškarci koji imaju upalu desni također imaju i tri puta veći rizik od nastajanja problema vezanih za erekciju.

Turski naučnici su uporedili 80 muškaraca starosne dobi od 30 do 40 godina koji imaju probleme sa erekcijom, sa kontrolnom grupom od 82 muškarca koji nemaju te probleme. Njihovi rezultati su pokazali da je 53 posto onih sa problemima vezanim za erekciju također imalo i upalu desni. U kontrolnoj grupi 23 muškarca su imala upalu desni.

Kada su rezultati prilagođeni drugim faktorima, kao što su starost, indeks tjelesne mase, finansijska situacija i nivo obrazovanja, ispostavilo se da muškarci sa oboljenjima usne šupljine imaju 3,29 puta veći rizik od nastajanja problema sa erekcijom nego muškarci sa zdravim desnima.

Dr. Faith Oguz sa Univerziteta Inonu, vođa istraživanja, je rekao: "Probleme erektivne disfunkcije ima više od 150 miliona muškaraca širom svijeta. Fizički faktori uzrokuju dvije trećine slučajeva. Ostatak uzrokuju emotivni stres i depresija. Hronični periodontitis je grupa infektivnih oboljenja koje uzrokuju bakterije i koja se najčešće dešavaju uz upalu desni. Mnoga istraživanja su pokazala da hronični periodontitis može uzrokovati vaskularna oboljenja koja su povezana sa problemima u vezi sa erekcijom".