Ljubav i veze
101

Muškarci lažu više od žena

Klix.ba
Muškarci lažu više od žena, pokazalo je posljednje istraživanje rađeno u Velikoj Britaniji. Dok žene obično izbjegavaju iskrenost da ne bi povrijedile nečija osjećanja, muškarci lažu kako bi uštedjeli novac ili kako bi opravdali svoje argumente. Muškarac prosječno slaže četiri puta sedmično, a žene lažu tri puta sedmično.

Muškarci više lažu i kako bi izvukli prijatelje iz nevolje, da bi dobili ono što žele ili da bi zvučali zanimljivije u društvu.

Najčešća laž koja se izgovara je: "Dobro sam", pogotovo kada ste uznemireni, pokazala je anketa koja je urađena u Velikoj Britaniji na 2.000 osoba. Na drugom mjestu je laž da su osobe oduševljene i da im se sviđa poklon koji su dobili, a prati je laž o potrošenom novcu i o tome koliko je neko bolestan.

Ostale neistine su o finansijama, reći nekome da mu dobro stoji odjeća koja mu zaista ne odgovara, koliko ste alkohola popili su među top deset laži. Laže se i na razgovorima za posao, u biografijama, o osiguranju, potraživanjima, a laže se i o poslanim mailovima.

Među top 25 laži je i koliko dugo konzumirate cigarete i da li ste uopšte pušač. Gotovo polovica odraslih osoba je priznala da su bili uhvaćeni kada ne govore istinu - obično svojim partnerima, roditeljima ili njihovom šefu, a 42 posto ispitanih je priznalo da ih je laž dovela u nezgodnu situaciju, dok je 27 posto osoba priznalo da su izgubili svoje prijatelje zbog laži.

Proučavanje 2.000 Britanaca je otkrilo da se šest od deset osoba smatraju "vrlo" iskrenim, a njih 38 posto kaže da obično govori istinu.

"Takozvane bijele laži su bezopasne, ali lagati u biografiji, na razgovoru za posao ili na razgovoru u osiguravajućim kućama može imati ozbiljne posljedice", rekao je glasnogovornik stranice PayingTooMuch.com koji je naručio studiju.