Ljubav je najvažnija
44

Muškarci koji imaju sretan brak žive duže

Klix.ba
Muškarci u stabilnoj vezi koja ih ispunjava žive duže, pokazala je nedavna studija. Naime, otkriveno je da je ključ dugovječnosti i sreće život u sretnoj porodici, stabilna veza, a poželjno je da imate i psa.

U istraživanju koje je provođeno čak 72 godine učestvovalo je 268 muškaraca koji su praćeni od djetinjstva do starosti. Zaključeno je da su dobar brak i bliskost s porodicom i prijateljima ključ za lijep i dugovječan život.

Studija je pokazala da su veze s prijateljima i porodicom mnogo bitnije od poslovnog uspjeha i bogatstva. Odnosno, mnogo je bitnije da muškarac pored sebe ima ženu koju voli, nego novac, bogatstvo i nasljedstvo.

George Vaillant, naučnik s Harvarda, kazao je da muškarci koji su u stabilnoj vezi punoj ljubavi žive duže.

"Sreća podrazumijeva emocionalnu inteligenciju, uspješnu vezu, radost i povezanost", kazao je Vaillant, dodavši da upravo skladan i sretan brak produžava život muškaraca.

Kazao je da je studija trajala 72 godine te da su samo četverica muškaraca koji se nisu ženili danas živi, za razliku od više od trećine onih koji su život proveli u skladnom braku punom ljubavi.

"Nikada nije kasno da pronađete svoju sreću. Veoma je bitno živjeti u porodici punoj ljubavi. Čak i ljudi u dobi od 70 do 90 godina se zaljubljuju i nalaze srodne duše. Ukoliko želite biti sretni, a još niste spremni za dijete, kupite psa koji će vas učiniti sretnim", istakao je on, objavio je Daily Telegraph.