Ljubav i veze
61

Jahači apokalipse: Četiri znaka da brak ili veza idu nizbrdo

Klix.ba
Doktor John Gottman smatra da samo na osnovu trominutnog razgovora sa supružnicima može sa velikom sigurnošću predvidjeti njihovu budućnost – zajednički život ili rastanak.

Gottman tvrdi da sa sigurnošću od 93 posto, a samo na osnovu pronalaska četiri ključna znaka, može predvidjeti budućnost veze ili braka. Naime, Gottman koji se bavi ljubavnim vezama i brakovima dugih 40 godina, ta četiri znaka naziva "Četiri jahača" aludirajući na jahače apokalipse.

Prvi "jahač“ je kriticizam, odnosno napad na karakter čovjeka i mijenja ulogu zdrave kritike i upućivanje komplimenta.

Drugi "jahač" je prezir koji se ogleda u davanju nadimaka, kolutanju očima, ruganju i neslanim šalama. Gottman smatra da je prezir zapravo najveći znak za skori razvod ili razilaženje partnera.

Treći "jahač" je naglašena odbrana i nepriznavanje krivice koja predstavlja problem u smislu da utječe isključivo na produbljivanje konflikta.

Četvrti "jahač" je ignorisanje partnera kojim u htijenju da osobu isključite iz konflikta istu naposljetku isključite iz same veze ili braka.

"Većina nesuglasica i svađa u braku spadaju u grupu nerješivih problema. Ljudi provode godine i godine pokušavajući promijeniti mišljenje svoga partnera. To je nemoguće. Sve se svodi na trošenje vremena i rušenje braka. Ključno je prihvatiti partnera onakvim kakav on/ona zaista jeste", kaže John Gottman.