Poboljšava koncentraciju
401

Uz čašu vode do boljih rezultata na ispitu

Klix.ba
Zaboravite skupe privatne učitelje ili vitamine za bolji rad mozga. Sve što vam treba kako biste postigli dobar rezultat na ispitu je čaša vode, tvrde naučnici.

Studenti koji prilikom važnog ispita piju vodu postižu za deset posto bolje rezultate od onih koji ne piju. Tih deset posto čini razliku od jedne ocjene.

Iako nije sasvim jasno zašto voda pomaže, prema nekim teorijama informacije lakše i brže "putuju" između ćelija mozga kada su one dobro hidrirane. Naučnici kažu da voda ima i umirujuće dejstvo, jer su oni koji su tokom ispita ožednjeli imali slabiju koncentraciju.

U istraživanju su učestvovale stotine studenata, a naučnici su željeli utvrditi da li konzumiranje neke vrste tečnosti (vode, kafe ili coca-cole) utječe na rezultate ispita. U obzir su uzimani i dotadašnji akademski rezultati ispitanika, da bi se smanjila mogućnost greške.

Ispostavilo se da oni koji na ispit dolaze "naoružani" znanjem i nekim napitkom postižu za oko pet posto bolje rezultate. Što je student mlađi, pozitivan utjecaj unošenja tečnosti je veći, pa su tako brucoši koji su tokom ispita pili vodu postizali deset posto bolje rezultate.

"Zaključili smo da se bolji akademski rezultati mogu postići jednostavnim unosom dovoljne količine vode", kaže Chris Pawson sa Univerziteta u Londonu.