Rezultati britanske ankete
0

Utorak je najstresniji dan u sedmici

Sarajevo-x.com
Utorak prije podne je najstresnije doba radne sedmice, pokazali su rezultati velike ankete provedene u Velikoj Britaniji, a ne ponedjeljak kako se godinama mislilo.

Istraživači su otkrili da pola zaposlenog stanovništva u Velikoj Britaniji utorak smatra najstresnijim danom u sedmici i to naročito u jutarnjim satima.

Većina anketiranih radnika odabrala je utorak kao najstresniji jer smatraju da je ponedjeljak, mada početak radne sedmice, manje stresan jer poslije vikenda svaki čovjek ima dovoljno energije da se nosi s dnevnim obavezama.

Ali u utorak se poslovi 'zahuktavaju' i počinju gomilati, te nije rijetkost da utorkom mnogi rade prekovremeno ili da preskaču doručak. Najstresnije doba drugog dana radne sedmice tako nastaje negdje oko 11.45, stoji u rezultatima ankete.

Anketa je pokazala i da 23 posto radnika radi pod stresom svakog dana u sedmici, 12 posto zaposlenih priznalo je da stres dolazi od njihovog nadležnog, a devet posto smatra da stres uzrokuju njihove kolege.

'Zabrinjavajuće je što toliko ljudi prolazi kroz teške stresne trenutke na poslu. Stres koji trpite na radnom mjestu vodi do raznih oboljenja, a dokazano najviše trpi vaš probavni sistem. Veoma je važno redovno jesti i uzimati vitaminske dodatke koji će popraviti imunitet i dati organizmu snage da se pobijedi svakodenvni stres', izjavila je Fiona Hunter, poznata nutricionistica.

U anketi kompanije Bimuno učestvovalo je 3000 radnika.