lifestyle
0

U Monzi zabranjeno držanje zlatnih ribica u tegli

NINA
Grad Monza, poznat prije svega po utrkama Formule 1, postao je prvi grad u Italiji u kojem je zabranjeno držanje zlatnih ribica u tegli ili bilo kojoj drugoj okrugloj staklenoj posudi.

Gradske vlasti usvojile su propis o brizi i držanju domaćih životinja koji će stupiti na snagu za petnaestak dana, prenosi agencija AFP pozivajući se na izjavu Gianpietra Mosche, pomoćnika gradonačelnika Monze zaduženog za zaštitu životne sredine.

Lokalnim zakonom, kojeg inicijator naziva avangardnim, zabranjuje se također prodaja obojenih pilića na sajmovima, korištenje malih životinja za nagrade na raznim takmičenjima i držanje zlatnih ribica u teglama ili sličnim posudama.

"Ribica koju držite u tegli kroz zaobljeno staklo dobiva iskrivljenu sliku okoliša i zbog toga pati. Osim toga, ta vrsta posude uglavnom je bez filtra pa je voda bez kisika, što nije slučaj s akvarijima".

"Ovaj propis ima edukativni smisao, prije svega kad su u pitanju mladi. Njegov cilj je da prenese poruku da je potrebno dobro postupati s kućnim ljubimcima", dodao je Moscha.