lifestyle
0

Sud odbacio zahtjev o zabrani prodaje Playboya

NINA
Grčko izdanje Playboya za juni 2004.
Grčko izdanje Playboya za juni 2004.
Sud u Atini odbacio je danas zahtjev Organizacijskog odbora Olimpijskih igara da se u Grčkoj zabrani distribucija i prodaja posljednjeg broja časopisa "Playboy" u kojem su objavljene fotografije obnaženih djevojaka sa sportskim rekvizitima.

Sud u Atini odbacio je danas zahtjev Organizacijskog odbora Olimpijskih igara da se u Grčkoj zabrani distribucija i prodaja posljednjeg broja časopisa "Playboy" u kojem su objavljene fotografije obnaženih djevojaka sa sportskim rekvizitima, a neovlašteno je korišten zaštićeni simbol olimpijskog pokreta - pet krugova, kao i predmeti s olimpijskim logom.

U obrazloženju zahtjeva, organizatori Igara su naveli da bi prodaja Playboya, u kojem udarni tekst ima naslov "Osvojite zlato u sexoboju", predstavljao "oskvrnuće najsvetijeg sportskog takmičenja u historiji", ali sud to nije uvažio i najpoznatiji svjetski magazin za muškarce od danas se može kupiti na svim prodajnim mjestima.

Obnažene ljepotice snimljene su u pozama iz različitih sportova, a u tekstu se daju savjeti na koji način se može doživjeti "2.004 sekunde ekstaze", ili kako da se "obori lični rekord u krevetu".

Urednik grčkog izdanja Playboya George Kiparissis je izjavio da bi prihvaćanjem zahtjeva Organizacijskog odbora u Grčkoj, kolijevci demokracije, bila ukinuta sloboda izražavanja i da je sud "spasio zemlju od velike sramote".

"Nema ni govora o tome da smo ismijavali Olimpijske igre. Kao Grk, ja sam posljednji čovjek na svijetu koji bi to uradio. U ovom broju imamo desetak iznimno ozbiljnih tekstova o Igrama, a samo u jednom smo htjeli u cijelu priču unijeti malo zabave", rekao je Kiparissis.