lifestyle
14

Španska dvorska škola jahanja u Beču slavi 450 godina postojanja

FENA
Jedina institucija na svijetu koja izučava klasičnu umjetnost jahanja u tradiciji renesanse i "Visoke škole" ove godine proslavlja svoju 450. godišnjicu.

Tim povodom Španska dvorska škola jahanja "Spanische Hofreitschule Wien" organizuje dvije velike proslave i to gala reviju slavnih lipicanera 26. juna i ljetni bal ''Fête Impériale'' istoga dana u dvorani te škole.

Jubilarna revija lipicanera bit će održana na poznatom bečkom trgu Heldenplatz ispred dvorca Hofburg.

Od 19 sati će poznati "balet konja" zaplesati na otvorenom.

Za tu jubilarnu izvedbu, dodatnu gala predstavu 27. juna i generalnu probu 25. juna u Beč će doći i Kraljevska andaluzijska škola jahanja "Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre" iz Jereza sa svojim konjima i učestvovati u predstavi.

Za potrebe Ljetnog bala Dvorska škola jahanja bit će preobražena u balsku salu.

Prihodi od bala namijenjeni su uzgoju najstarije rase konja u Evropi i održavanju kvaliteta Španske dvorske škole jahanja.

Zadatak klasične umjetnosti jahanja je prvenstveno izučavanje prirodne sklonosti kretanja i nadarenost konja, a potom se sistematskim treningom kultivira vrhunska elegancija kretanja konja. Rezultat je jedinstvena harmonija jahača i konja, saopćio je Compress Sarajevo - Kontakt biro Grada Beča.