lifestyle
0

Španija odredila presretanje brodova američke kompanije zbog spora oko blaga

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Španski sud je odredio da se dva američka broda trebaju presresti ukoliko odluče da napuste Gibraltar. Razlog za ovu odluku zvanične Španije je sukob između ove zemlje i SAD-a zbog blaga koje je pronađeno u potonuloj olupini, javlja BBC.

Sudija u Kadizu je naredio policiji da uhvati brodove ako uđu u španske vode, javljaju španski mediji. Kompanija Odyssey Marine Exploration, koja posjeduje brodove, je nedavno objavila kako je pronašla 500 miliona dolara vrijedno blago u srebrenim i zlatnim novčićima, na olupini u Atlantskom okeanu.

Španija je pokrenula zakonsku akciju zbog sumnji da je olupina nađena u španskim teritorijalnim vodama. Dva broda kompanije "Odyssey Explorer" i "Ocean Alert", koji pripadaju američkoj kompaniji sa Floride, se trenutno nalaze u britanskim vodama na Gibraltaru.

Novčići koji su pronađeni su već otpremljeni sa Gibraltara u SAD. Španska ministrica kulture Carmen Calvo je izjavila kako je odluka suda sjajna vijest, te da će zatražiti pomoć mornarice ako bude potrebna. "Međunarodni zakoni su na našoj strani, a ono što se učini protiv zakona će inicirati naš odgovor. Ono što je naše bit će vraćeno u Španiju", izjavila je Calvo za novinsku agenciju Efe.

Španija je pokrenula zakonsku akciju zbog olupine, koja je opisana kao brod iz 17. stoljeća koji je nađen u blizini obale Engleske. Ipak, Španija je reagirala na glasine da je olupina pronađena u blizini njene obale, dajući instrukcije advokatima da povrate "vlasništvo Kraljevine Španije koje je pronađeno na potopljenom brodu".

Španski mediji su javili kako su brodovi kompanije Odyssey Marine Exploration viđeni kako skidaju svoje zastave tokom morskih istraživanja koje su poduzimali u španskim vodama zadnjih mjeseci.

Jedan od osnivača kompanije Odyssey je porekao bilo kakvo nezakonito djelo. Oni su naveli da lokaciju olupine čuvaju tajnom zbog sigurnosnih i zakonskih razloga.