Prvi u svijetu
9

Skydiveri iz Red Bull Skydive Teama proletjeli kroz londonski Tower Bridge

D. B.
Dvojica austrijskih skydivera, Marco Fürst i Marco Waltenspiel, ostvarili su još jedan fascinantan podvig tako što su postali prvi ljudi koji su u wingsuit odijelima uspješno proletjeli kroz most Tower Bridge u Londonu.

Oko 5:45 sati u nedjelju ujutro (12. maj), Fürst i Waltenspiel su iskočili iz helikoptera s visine od oko 914 metara, otvorili su svoja wingsuit odijela i letjeli na visini od oko 35 metara iznad rijeke Temze prema mostu Tower Bridge, a potom su proletjeli kroz most, odnosno između njegova dva tornja. Nakon toga su se popeli na visinu od 80 metara kako bi aktivirali padobrane, da bi u konačnici obavili kontrolisano slijetanje na barže u rijeci Temzi.

Let wingsuit odijelima je od iskakanja iz helikoptera do prolaska kroz most Tower Bridge trajao je 45 sekundi, a austrijski skydiveri su dostigli maksimalnu brzinu od 246 km/h.

"Osjećam se nevjerovatno. Skok je bio prelijep i sve se odvijalo prema planu. Ovo smo planirali u protekle dvije i po godine, obavili smo najbolje pripreme i treninge. Zaista sam uživao u cijelom procesu i zahvalan sam na prilici da radim s Marcom, kao i našem timu koji nam omogućio da ostvarimo svoj san", izjavio je Fürst. Njegov kolega je također oduševljen.

"Ovaj unikatni most se više ne može napraviti. Izveli smo oko 200 testnih skokova samo za ovaj dan, samo za ovaj minut. Razlika između treninga i današnjeg dana je očekivano ogromna. Ovo nije uobičajeni skok, unikatan je. Bio je intenzivan i zaista sam izuzetno sretan", rekao je Waltenspiel.

Pripreme za ovaj nevjerovatni i historijski podvig počele su još u aprilu 2022. godine, a uključivale su treninge u Oxfordshireu u Velikoj Britaniji. Korištena su dva krana, koja su oponašala dimenzije mosta Tower Bridge.

Wingsuit letovi su unijeli revoluciju u svijet skydivinga, odnosno padobranstva, pretvarajući vertikalno spuštanje u horizontalni let, nakon čega slijedi sigurno slijetanje pomoću padobrana. Fürst i Waltenspiel su članovi Red Bull Skydive Teama i pripadaju svjetskoj skydiving eliti, a u svom CV-u imaju nekoliko rekordnih skokova.

"Sjajno je dobiti ovakvu priliku i proletjeti kroz tako jedinstvenu znamenitost. Ovakve vratolomije se uglavnom mogu vidjeti u filmovima, nevjerovatno ih je lično ostvariti. Naježim se i kada pričam o tome", zaključio je Waltenspiel.