lifestyle
0

Šestogodišnje skejterke osvajaju svijet

Klix.ba
Trio šestogodišnjih djevojčica, poznatih kao Pink Helmet Posse, osvaja skejt parkove širom Californije. Članice trija, Relz Murphy, Sierra Kerr i Bella Kenworthy, privukle su i pažnju veterana ovog sporta.

"One su nevjerovatne. Vidio sam šačicu tinejdžerki u parku, ali nikada ovako mlade djevojčice. One su prava stvar", rekao je Jamie Owens, urednik Transworld Skateboarding Magazina.

"Prošle sedmice, Bella je željela skočiti na kraj velikog bazena, što je bilo suludo. Molio sam je da ne pokušava, ali je insistirala i uspjela. Bilo je sjajno, ali da ne lažem, ta mi je epizoda skratila nekoliko godina života", kaže Bellin otac, Jason Kenworthy, profesionalni sportski fotograf.

Bella navodi kako skejta gotovo od svoje prve godine i da ima više omiljenih trikova.

Sierrin otac je Josh Kerr, osmi najbolji surfer na svijetu. Sa Bellinim ocem sarađuje već godinama, te su zajedno odlučili da svoje kćerke nauče skejtanju što je prije moguće.

"Sa pet godina je već vozila sama, što je bilo prilično simpatično i zabavno tada. Sada me već sve plaši. Skače u duboke bazene, u koje se ni odrasli ljudi, koji skejtaju godinama, ne usuđuju", kaže Kerr.

Relz Murphy je počela skejtati kada su njeni roditelji, Gary i Rebecca, odlučili poslati svu svoju djecu na časove skejta.

"Posmatrati svoju šestogodišnju kćerku kako izvodi akrobacije u bazenu je zaista super. Ali, gledati kako njeno samopouzdanje raste, ne samo sa skejtom, već uopće, to je još bolje. Ako je to sve što će ikada dobiti od skejta, mi smo uspjeli", kaže njen otac, Gary Murphy.

Djevojčice su vrlo brzo postale poznate pod imenom Pink Helmet Posse, a roditelji su im dozvolili da pokrenu zvaničnu skejtersku liniju za djevojčice. Također su pokrenule i serijal skejterskih video tutoriala.

"Znamo da može biti zastrašujuće, ali mi smo ovdje da vam pokažemo kako skejt nije samo za dječake. Skejtajte s nama. Ne treba vam roze kaciga, ali mi mislimo da izgleda veoma slatko", piše na web-stranici ovih djevojčica.