Za primjer drugima
440

Sarajlija Fatih ima prelijep cvijećnjak i pomaže radnicima "Parka"

B. R.
Sarajlija Fatih Ašimija je primjer dobrog komšije i zaštitnika okoliša. Ovaj 80-godišnjak je posvećen zaštiti biljaka, stabala i zelenih površina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz preduzeća Park.

Fatih je stanovnik naselja Grbavica. Osim održavanja javnih površina, ima svoje ruže, živu ogradu i drugo cvijeće. Ima 200 ruža i isto toliko perena. Da bi spriječio uništavanje travnjaka i cvijećnjaka, koji nesebično dijeli i sa drugim komšijama, postojeći niz žive ograde produžio je za dodatnih stotinu metara.

Šarenilo pravog malog cvijećnjaka, prelijepo ambijentalno ukomponovanog u hladu odraslih stabala, uz brižno održavani travnjak, uskoro će novim bojama upotpuniti mladi cvjetovi hadžibega.

Kako je saopćeno iz Parka, Fatih im posvećuje svaki svoj slobodan trenutak, a obezbijedio je i potreban alat da između košnji travnjaka koje rade radnici preduzeća Park zaduženi za područje Novog Sarajeva, dodatno pokosi travu.

Čak blizu 2.000 kvadrata pokosi sam, a njegovih blizu 80 godina nisu prepreka za to. Sa ekipom Parka iz Novog Sarajeva uz čije odobrenje i savjet je i zasadio svaku biljku i koje uvijek rado dočeka ili proprati kada kroz njegovu ulicu dok idu da urede i lokacije u blizini, postao je pravi prijatelj, sve ih poznaje.

Ljubav prema uređenom i lijepom zelenilu ih povezuje i tokom rasprava hoće li kiša uništiti ocvale ruže, kad će sunce "donijeti" boju cvjetnim loptama hadžibega, miriše li lipa u blizini intenzivnije tokom sušne ili kišne sezone.

Voli razgovarati i o sportskim rezultatima, ali i kritikovati komšije koji na travu i uz parkovske korpe ostavljaju smeće iz stana. Penzionerske, ali i dane karantina tokom pandemije Fatih je proveo u vrtu pored svoje zgrade ili posmatrajući s prozora ljepote zajedničkog vlastitog i rada radnika Parka. Dani poslije novog koronevirusa nastavljeni su u sličnom nizu, na pragu novog ljeta.

Na ljepotama zelenila u ulici Behdžeta Mutevelića, ali i komšijskog i društveno odgovornog pristupa našeg Fatiha većina može učiti, pa i slijediti primjer. Iskustva dugogodišnjih radnika Parka govore da veliki broj naselja ima makar po jednog stanara sličnog gospodinu Fatihu koji zna prave vrijednosti zajednički uređenog i očuvanog okoliša i dvorišta ispred svoje zgrade. Što nas više bude takvi lijepih zajedničkih rezultata rada na očuvanju okoliša bit će sve više, poručili su iz sarajevskog preduzeća Park.