Jedini grad uz Ženevu
0

Sanja Lopar: Moje Sarajevo zaslužuje svoju cigaru

Razgovarao: A. Karadža
Sanja Lopar (desno)
Sanja Lopar (desno)
U ovom trenutku samo dva grada na svijetu se mogu pohvaliti činjenicom da imaju svoju cigaru. To su Ženeva i Sarajevo. Riječ je o kubanskim cigarama čiji izgled i okus itakako plijene pažnju. Sa Sarajkom Sanjom Lopar, damom čija je adresa stanovanja je u Ženevi, razgovarali smo o cigarama Sarajevo, ideji o nastajanju cigare, razlogu zbog kojeg je napustila Sarajevo, visokoj poziciji na kojoj okružena muškarcima...

Na koji način su zapravo nastale cigare Geneve i Sarajevo i otkud ideja za stvaranjem cigare pod imenom Sarajevo?

Priča je vrlo interesantna, ali iziskuje kraći historijski osvrt. Naime, sve je poteklo od kreiranja GenevaCigars 2008. godine. Njeni kreatori, među kojima je i moja malenkost su vrlo dobri poznavaoci i strastveni ljubitelji cigare. Vrlo brzo njen komitet fondatora se proširio i danas broji par hiljada članova tojest ljubitelja ovog noble proizvoda iz različitih društvenih struktura. Želeći da podijelimo ljubav prema cigari došli smo na ideju da organiziramo prvu "Svjetsku noć cigare” koja je održana 26. septembra 2009. u Hotelu Kempinski u Ženevi. To je ujedno bilo i testiranje javnosti kako bismo orijentirali i organizirali naš koncept. Izuzetno jak uspjeh prve "Svjetske noći cigare“ nas je obavezao da ljubiteljima organiziramo i drugu gala svjetsku noć koja se održala 27. septembra 2010. u Château de Penthes u Ženevi.

Između prve i druge noći cigare došli smo na ideju da proizvedemo potpuno novu cigaru i damo joj ime Genève. Postavlja se pitanje zašto?

Ženeva je glavni svjetski grad po pitanju tradeinga. Sva svjetska prodaja kubanskih cigara ide preko Ženeve. I tako je sve krenulo velikom brzinom. Najbolje cigare na svijetu možete naći samo u Ženevi. Uspjeli smo sklopiti dogovor sa kubanskim proizvođačem Josuéom Morenom koji je prihvatio izazov i koji je našao da je ideja fantastična. Tako je nastala module Genève. Njena promocija je bila u maju 2009. Ali ja nisam džaba Sarajka. Tu ideju sam odmah željela realizirati kreirajući cigaru Sarajevo, adaptiranu budućim klijentima početnicima koji baš nemaju tako čestu naviku da konzumiraju ovaj proizvod. Smatrala sam da i moje Sarajevo zaslužuje takvo nešto, bez obzira što nema razvijeno tržište kubanskih cigara. S druge strane, Sarajevo je svjetski grad, historijski izuzetno poznat, turistički vrlo posjećen, ali sa jednom malom manom, turisti ne mogu kupiti cubu jer je nema. Eto to je bio cilj ovog mog projekta.

Koja je razlika između cigare Geneve i Sarajevo?

Razlika između module Genève i module Sarajevo je dosta velika. Naravno, kvalitet je isti s tim što je module Genève dosta jača i bogatija u ukusu, adaptirana za ljubitelje i poznavaoce cigare. Module Sarajevo je mnogo blaža cigara, čiji ukus dok je degustirate ne evoluira brzo, nego lagano i dosta je ugodan za početnike.

Koju vrstu duhana sadrži cigara Sarajevo, te da li su prisutni aditivi?

Cigara Sarajevo, zapravo cigara uopšteno govoreći kao proizvod, je 100 posto prirodna bez ikakvih aditiva i biorazgradiva je. Mnogo je prihvatljivija od cigarete, samim tim što se njen dim ne uvlači. Sjeme duhana koje je korišteno za cigaru Sarajevo je 100 posto kubansko, a njegovi listovi izuzetno visokog kvaliteta su svoju evoluciju postigli u Nikaragvi.

Kako bi opisali okus cigare Sarajevo?

Pokušat ću vam ga dočarati poredeći je sa crnim vinom. Ukus joj je blag i vrlo ugodan, kao Zlatan Plavac od Plenkovica, ali ne barique nego njegova blaža varijanta koja može da se degustira u svako doba dana.

Na kojim tržištima je prisutna cigara Sarajevo i da li imate informaciju koliko su zainteresovani konzumenti cigara za ovaj proizvod na svjetskom tržištu?

Cigara Sarajevo još nije prisutna na svjetskom tržištu, te je trenutno degustiraju samo privilegovani članovi GenevaCigars i pojedine visoko pozicionirane ličnosti iz političkog, ekonomskog i kulturnog života.

Da li je cigara koja nosi ime glavnog grada BiH prisutna i na bh. tržištu, te koliko je cjenovno prilagođena?

Još nije komercijalizirana na bh. tržištu. Trenutno je u promotivnoj fazi. Ona čeka adekvatnog bh. partnera koji će joj dati konačni logo i de facto je brendirati. To vam je kao kad dobijete novorođenče i onda ga najljepše obučete da biste ga predstavili rodbini i prijateljima. U ovom slučaju ja tražim da je obučem što je najljepše moguće.

Kubanske cigare nisu mnogo zastupljene na ovom tržištu, mada uveliko plijene pažnju. Kako to komentarišete?

Činjenica je da kubanske cigare nisu mnogo zastupljene na bh. tržištu. To je bio još jedan razlog koji me je ponukao da ovo uradim. Mislim da je više problem u vrlo visokim taksama ni luksuzne proizvode. Mislim da bi BiH trebala adaptirati takse kubanskih cigara prema evropskom ili švicarskom tržištu, jer u suprotnom njena maloprodajna cijena može biti vrlo vrlo visoka.

Dame i kubanske cigare – Vaša iskustva?

Moram vam priznati da su moja iskustva na temu dame i cigare vrlo bogata i interesantna. U početku, a počela sam konzumirati cubu 2002. godine, gledali su me zblanuto, šokirani i u nevjerici. Čak sam par puta imala i pridike švicarskih dama koje su smatrale apsolutno neumjesnim moje javno pojavljivanje sa cigarom. Ali sam izdržala. Željela sam razbiti taj mit macho. Moji poslovni partneri su me nagovorili i inicirali na cigaru. Bili su oduševljeni kad sam prihvatila. Mogu vam reći da su danas dosta ponosni na mene. U početku sam i sama sebi izgledala smiješno i mogu vam reći da sam se čak osjećala dosta neugodno, jer su sve oči bile uprte u mene onog časa kad sam ritualno pripaljivala svoju Cohibu Siglo VI. Ali ja mislim da između businessman i businesswoman nema razlike. Oboje su u businessu, oboje obavljaju vrlo visoke funkcije u svojim kompanijama i ne vidim zašto bi muškarac imao ekskluzivitet na ovaj noble proizvod.

Članica ste Komiteta direktora upravnog odbora kompanije GenevaCigars. Kako se jedna dama nosi na pomenutoj poziciji u duhanskoj industriji?

Donedavno sam bila članica Komiteta direktora, a baš danas sam imenovana za potpredsjednicu GenevaCigars. Super, zar ne?! Vrlo sam ponosna. Činjenica je da sam okružena muškarcima, ali na današnjoj sjednici smo imenovali novi Komitet u koji smo uključili još jednu damu, velikog poznavaoca cigare. To je, doduše, bila prva osoba kod koje sam kupila svoju prvu cubu. Vjerujete da nije tako strašno na pomenutoj funkciji bivšeg člana Komiteta direktora, odnosno današnje potpredsjednice. Stvar je samo u dobroj komunikaciji.

Rođena ste Sarajka sa adresom stanovanja u Ženevi? Kako Vas je put života doveo u Ženevu i u ovu branšu?

Ovo je već pitanje koje me vraća u 1992. godinu, u rat u kojem mi je sin bio teško ranjen i kada sam bila razdvojena od svog supruga dvije godine. Boreći se za život svog sina došla sam do Ženeve. To je jako mukotrpna priča koja me i danas uznemiri, pa bih preskočila detalje. Dovoljno vam govori samo jedan detalj, a to je da sam uspjela okrenuti Zemlju da se vrti na drugu stranu da bih ga spasila i uradila nemoguće. Svi su govorili da nemam nikakve šanse otvoriti već tri mjeseca zvanično zatvoren aerodrom kako bih evakuirala svoje dijete koje je bilo između života i smrti. Ali eto, uspjela sam svojom upornošću i određenom dozom drskosti. Sacha, kako se moj sin zove, danas ima 27 godina i finansijski je ekspert.

U Sarajevu će se krajem jula u Coloseum Clubu drugi put održati promocija Vašeg proizvoda itekako afirmativnog za BiH? Možete li nam otkriti više detalja o ovom događaju?

Zahvaljujući Coloseumu, koji je već u decembru 2010. na prvoj gala noći cigare Sarajevo velikodušno ponudio svoju pomoć i puno mi pomogao oko promocije, i ovaj put me prati sa potpunom PR podrškom i kompletnom organizacijom. Imam mogućnost da cigaru Sarajevo promovišem na najvišem nivou i u najljepšem svjetlu. Vjerujte mi da je kompletan staff Coloseuma izuzetan, a posebno moram istaći dva imena - Marjana Mamić i Ajla Ahmetagić, bez kojih ovo ne bi uspjelo. Ne znam kako zahvaliti na njihovoj velikodušnosti i profesionalizmu. Što se tiče detalja ovog eventa, mogu vam reći da prijem zvanica SarajevoCigars, Jack Daniel’s i odabranih medijskih zvanica počinje u 21 sat uz piće dobrodošlice, zatim večerom tokom koje ce biti organizirana mala nagradna igra-kviz i po završetku nagradne igre, slijedi degustacija cigara i druženje uz DJ-a.