Istraživanje
73

Samohvaljenje je jednako dobro kao i seks

Klix.ba
Osobe koje koriste svaku priliku da se neskromno pohvale na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži se nakon toga osjećaju nevjerovatno dobro, tvrde naučnici

Studija je pokazala da samohvaljenje aktivira isti osjećaj užitka kao hrana, novac ili čak seks.

U istraživanju su učestvovale osobe koju su se toliko voljele hvaliti da bi se radije odrekle novca nego prilike da to i urade. Naučnici sa Harvarda su koristili MRI skenere kako bi pratili aktivnosti u mozgu ispitanika koji su zamoljeni da govore o svojim uvjerenjima.

Kad god bi pričali o sebi povećavala bi se aktivnost u dijelu mozga povezanim s osjećajima koji nam se javljaju nakon seksa, dobijanja veće količine novca ili uživanja u hrani.

U odvojenom istraživanju, učesnicima je ponuđeno da izaberu da li žele govoriti o sebi ili nekom drugom, naprimjer o predsjedniku Baracku Obami. Ako se odluče da govore o nekom drugom, bili bi nagrađivani novcem.

Zanimljivo je da je 25 posto ispitanika odbilo novac samo kako bi se mogli hvaliti.

"Njima ništa ne može nadomjestiti osjećaj nakon samootkrivanja", tvrdi Diana Tamir, naučnica koja je predvodila istraživanje. Ona naglašava da to donekle objašnjava zašto se ljudi ponašaju tako da ističu svoje vrline i uspjehe.

"Takvo ponašanje im pruža neku vrstu subjektivne vrijednosti i osjećaju se nevjerovatno dobro", kazala je Tamir.