Opovrgnuo glasine
0

Rus nije kupio najskuplju vilu na svijetu

Sarajevo-x.com
Iako je cijeli svijet obišla vijest da je Mikhail Prokhorov, ruski industrijalac kupio velepno zdanje na francuskoj rivijeri za više od 500 miliona eura, magnatov glasnogovornik je rekao da to nije istina.

Mikhailov glasnogovornik je izjavio da njegov šef ne misli poslovati s Francuskom dok se vlasti te zemlje ne izvine za privođenje Prokhorova u skandalu s navodnim prostitukama.

Prokhorov i nekolicina njegovih gostiju uhapšeni su u jednom francuskom hotelu dok su se "zabavljali" s osam unajmljenih djevojaka. Istraga je završena pod zaključkom da su djevojke bile samo gošće bogataša ali ruski tajkun kaže da je to ipak nanijelo veliku štetu njegovom ugledu, otkriva DailyTelegraph.

Prokhorov je peti najbogatiji Rus i 24. najbogatiji čovjek na svijetu koji u svojoj domovini egzotičnim stilom života stalno puni naslove tabloida.

Bogatstvo procijenjeno na 19,5 milijardi američkih dolara stekao je za vrijeme ruskog ekonomskog kolapsa 90-ih godina kupivši dio velike sovjetske industrije za puno manji iznos u odnosu na njenu stvarnu vrijednost.

Izvori bliski Romanu Abramoviču, koji je blizak prijatelj Prokhorovu također su negirali glasine da je Abramovič bio posrednik u kupovini vile.

Prema pisanju magazina Forbes, vila Leopolda na francuskoj obali je najskuplja kuća na svijetu. Prethodni vlasnici ovog zdanja bili su većinski vlasnik italijanskog Fiata, Giovanni Agnelli te švicarski bankar libanonskog porijekla Edmond Safra.

Edmond Safra umro je 1999. godine, u podmetnutom požaru u svojoj kući u Monaku, a vilu u Francuskoj prodaje njegova udovica Lilly Safra.