lifestyle
337

Ruby Red: Bosanka preslikava crteže svoje petogodišnje kćerke na odjevne predmete

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Zbog teške situacije u državi u kojoj je visok procenat nezaposlenih, sve veći broj osoba okreće se nekoj vrsti domaćeg biznisa. Iz raznih ideja nastali su razni bh. brendovi mladih žena i majki koje stvaranjem unikatnih stvari popunjavaju slobodno vrijeme, ali i zarađuju za život.

Ruby Red je modni brend koji je nastao na osnovu crteža petogodišnje djevojčice Ruby čiji su roditelji Francuz i Bosanka. Ruby Red tim čine njena majka i tetka koje su njene crteže preslikale na odjeću i postale hit. U prodaji su majice, haljine, čestitke, torbe, jastuci i ruksaci.

Ovaj brend sarađuje s djevojkama koje izrađuju unikatni nakit Werkstatt.

"Nakit je ručno izrađen od cinka i mesinga. Svaki komad je jedinstven. Šarafi i kukice se izrađuju od srebra tako da ne bi trebao izazivati alergije. Dermatolozi preporučuju cink i smatra se da kada biste cijeli život nosili prsten od cinka on bi se stopio s kožom. Jedini problem je što ponekad oksidira, ali to se dešava zbog ph vrijednosti kože", rekla nam je prodavačica na štandu brendova Ruby Red i Werkstatt.

U raznolikoj ponudi Sarajevo Summer Marketa nalaze se i unikatna odjeća, predmeti i igračke za bebe koje izrađuju majke. Na štandu su zajedno predstavljeni brendovi Zmajčica i RuKom. Autorice RuKom brenda su Marina, Aleksandra i Andrea koje izrađuju torbe, novčanike i različite predmete s originalnim motivima i dizajnom. Ukoliko vam je potreban poklon za bebu, naći ćete ga u dijelu pod nazivom Zmajčice za koji su zadužene Mirna i Azra.

"Hit su vezene pelene, iako to kod nas još nije potpuno zaživjelo. Sada promovišemo ručni rad koji je od prirodnih materijala jer se svijet sve više okreće ekologiji, recikliranju i korištenju prirodnih resursa. Ideju sam dobila dok sam bila na porodiljskom. Imala sam vremena i šivanje mi je bio ispušni ventil nakon svih obaveza. Također, tada istražujete šta je najbolje za vaše dijete i tako je nastao biznis", rekla nam je prodavačica na ovom štandu.

Sve stvari su od pamuka i imaju različite aplikacije. Osim ovih štandova, na Sarajevo Summer Marketu možete pronaći i zdrave organske proizvode, ljekovito bilje, sve vrste meda, artikle sarajevskih klubova, knjige te brojne druge predmete i nakit.

Market će biti otvoren do 31. augusta svaki dan do 22 sata.