lifestyle
49

Repriza sarajevskog "Buvljaka bez novca" u Mostaru

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U Omladinsko-kulturnom centru Abrašević danas je održan "Buvljak bez novca" koji se vodio motom "Sve što ne koristiš donesi, sve što ti treba odnesi".

Građani su ovim povodom imali priliku razmijeniti ili pokloniti stvari koje im više nisu potrebne, kao i donirati hranu i dekice za napuštene životinje grada Mostara.

Inga Kotlo, jedna od organizatorica “Buvljaka bez novca”, kazala je kako je cjelokupna ideja nastala od mladih entuzijasta iz Sarajeva, koji su isti događaj prvi put u državi organizovali upravo u kinu Bosna u Sarajevu.

“Ovo je zapravo multiplikacija jedne vrlo jednostavne ideje koja se nedavno realizovala u Sarajevu. Ideja nam se učinila veoma zanimljivom pa smo isti događaj napravili i u Mostaru. Građani su ovim povodom pokazali solidarnost. Imali smo lijepo druženje koje je ujedno i 'zagrijavanje' za predstojeće praznike i lijep kraj godine", kazala je Kotlo.

U sklopu razmjene upriličena je i donacija za SOS Dječiji vrtić u Mostaru, ali i donacije za Udruženja koja se bave zaštitom napuštenih životinja u gradu Mostaru. Tim povodom na štandu za pomoć napuštenim životinjama donirana je hrana, dekice i prostirke koje će uveliko olakšati rad udruženja u zimskim danima. Cijeli događaj podržali su organizatori Buvljaka bez novca iz Sarajeva.

"Buvljak u Sarajevu je bio prvi događaj ovakvog karaktera koji se uopće desio u Bosni i Hercegovini. Cijeli događaj prošao je u odličnom ambijentu. Ljudi su osim odjeće i stvari davali i prijedloge o besplatnom učenju jezika", kazala je Smirna Kulenović. Ona je najavila kako nastoje isti događaj ponoviti u Sarajevu već 27. decembra 2015. godine.

"Buvljak bez novca je inače događaj koji je pokrenut 2003. godine u SAD-u kao protest protiv kapitalizma i poziv na solidarnost. Isti model implementirali smo i u našoj državi i odziv građana je bio odličan", dodala je Kulenović.