Vučko trail 2022
171

Rekordan broj trkača na najvećoj domaćoj trail trci

Protekle subote, u Babinom dolu, u sklopu Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman, održano je šesto po redu izdanje najpopularnije trail trke u našoj zemlji, Vučko Trail 2022.

Trka je i ove godine imala rekordne brojke, a uspješno su je završili 741 trkačica i trkač.

Najuspješniji na izazovnoj Crvenoj stazi dugoj 61 kilometar sa čak 3700 m visinske razlike bili su Branislav Pavić sa vremenom 8 sati i 23 minute i Naida Avdić sa 10 sati 24 minute. Staza ih je vodila od Babinog dola, preko sela Lukomir u kanjon Rakitnice, na greben i obronke Visočice, a zatim ponovo na Bjelašnicu.

Na atraktivnoj plavoj stazi sa 35 kilometara i 1800 m visinske razlike, najbrži su bili Ernis Džemidžić i Alma Alijagić. Stazu koja je vodila preko Dugog polja, Lukomira, Studenog potoka i nazad preko sela Umoljani, Elezovići i Lukavac do cilja, prešli su za 3 sata 42 minute i 4 sata 31 minutu.

Najkraća, izuzetno zabavna i popularna Zelena staza okupila je najveći broj trkačica i trkača, od iskusnih profesionalaca do rekreativaca i početnika. Najbolji rezultat ponovo je imao Džemo Jašarević u muškoj konkurenciji sa rezultatom 1:13:04, a najbrža u ženskoj konkurenciji je bila Emina Alagić sa rezultatom 1:23:09. Po prvi put na Vučko Trailu organizirano je i Vučko Teams takmičenje u sklopu koga su članovi prijavljenih timova bodovani za ukupan plasman njihove ekipe. Najuspješnija ekipa ove godine bila je Igosport iz Poljske.

Pored rekordnog broja takmičara, trka je okupila taj dan i veliki broj navijača i gledatelja koji su uživali u lijepom danu na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici uz muziku i druženje.

Šesti Vučko Trail organizovan je uz nesebičnu podršku i pomoć Gorske službe spašavanja i Federalne uprave civilne zaštite, te sponzora Visit Sarajevo, Zira, BH Telecom, Loris, Varta, Olimpija, Red Bull, Novo Nordisk, Adiko Banka, Amicus Pharma, Dynafit i Orbico. Medijski pokrovitelji trke bili su KLIX i Radio Stari grad, a utrku su podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Olimpijski centar Bjelašnica i Igman.