Omiljeni prilog
8

Savršen pomfrit bez puno ulja i soli možete napraviti i u rerni za samo pola sata

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Pomfrit mnogima je najdraži prilog na svijetu, no često ga izbjegavaju jer je ta vrsta hrane istovremeno i nezdrava, zbog toga što je pržena, masna i obično presoljena.

Danas donosimo recept s kojim možete potpuno preskočiti proces prženja i na kraju svejedno dobiti masu slasnih krompirića iz rerne, ukusnijih od dobijenih u bilo kojem fast foodu.

Nakon što krompir narežete u oblik pomfrita, stavite ga u lonac i dodajte dovoljno vode da bude oko 2-3 centimetra iznad krompira.

Zatim pustite da se kuha na jakoj vatri oko 10 minuta (ne smije zavrijeti, pa smanjite temperaturu na minimum ukoliko zavrije). Da biste utvrdili kad je dovoljno kuhan zagrizete jedan i provjerite je li "al dente", odnosno previše čvrst da bi se s užitkom jeo, ali da istovremeno ne "hrska". Možda će vam trebati nekoliko dodatnih minuta da krompir dosegne tu idealnu strukturu, ali čim je postigne ocijedite ga u cjedilu.

Dok se krompirići malo prosušuju, dodajte nekoliko kašikica maslinovog ulja na pleh i stavite ga u rernu koju ste podesili na 200 stupnjeva oko tri minute da se lijepo zagrije. Zatim vrlo pažljivo poslažite prosušene krompiriće na pleh, pospite ih umjereno solju, pokapajte otprilike jednom kašikom ulja te stavite u rernu na 20 minuta.

Preporučuje se da ih po isteku tog vremena promiješate, kako biste bili sigurni da sve strane postanu hrskave, a zatim ih vratite u rernu na 5 minuta dok ne postanu "rumeno zlatni". Potrebna su samo dva kruga tog procesa (ukupno 30 minuta pečenja), da krompirići iz rerne budu gotovi.

Gotovi pomfrit imat će savršen omjer hrskavog i pahuljastog, dakle onako kako se dobiva u ispravnom prženju, samo će biti znatno manje mastan i slan.