Starinski desert
92

Patišpanja, lutma ili nutma: Obradujte ukućane zalivenim žutim biskvitom

L. R.
Foto: domacikuhar.com
Foto: domacikuhar.com
Žuti biskvit koji se u našim krajevima naziva i lutmom, nutmom, bučmom i ravanijom, sočni je kolač koji se spremao kada bi ukućani htjeli nešto slatko, ali i brzo.
Riječ je o starinskom desertu za čiji recept nije potrebno mnogo sastojaka pa se često nalazio na trpezama naših nana i baka.

Ovaj recept pronašli smo na Youtube kanalu Domaći Kuhar.

Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika ulja
  • 10 kašika brašna
  • jedan prašak za pecivo

Sastojci za agdu su:

  • 600 mililitara vode
  • 400 grama šećera
  • sok od dva iscijeđena limuna

Priprema:

Za početak uključite rernu na 180 stepeni. Dok se rerna grije, u posudu stavite jaja i dobro umutite. Dok mutite jaja, dodajte i ulje, a onda postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo. Kada je smjesa jednaka, prebacite je u tepsiju koju ste ranije premazali uljem i brašnom.

Kolač pecite oko 35 minuta na istoj temperaturi. Kada kora dobije zlatnu boju, čačkalicom provjerite da li je pečeno.

Agdu ćete pripremiti tako što ćete prokuhati vodu i šećer, a onda skloniti s ringle i dodati iscijeđen sok od limuna. Izrezani kolač prelijte vrelom agdom i ostavite da se ohladi.