Zadivljujuće fotografije
106

Zimska idila: Kako vranički vrh Matorac izgleda prekriven snijegom

I. S.
Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić
Svi ljubitelji skijanja će ipak ove zime doći na svoje uprkos nedostatku padavina. Vranički vrh Matorac kod Fojnice prekriven je snijegom, a fotografije izgledaju zadivljujuće.

Njegova nadmorska visina 1.937 metara i raj je za planinare. Idealan je za početnike. Ima blage padine, a s njega se prostire veličanstven pogled na na planine Bitovnju, Zec, Prenj, Čvrsnicu, Bjelašnicu, Trebević i Jahorinu na jugu i Vlašić na sjeveru. Imajte u vidu da morate imati odgovarajuću opremu za planinarenje zato što ova planina zna biti naročito surova.

S Matorca se slijevaju potoci Požarna, Pavlovac i Bistrica. Sa svih strana Matorca je plodno zemljište, oranice, livade i pašnjaci. Iznad 1.000 - 1.600 metara visine su velike šume, uglavnom crnogorične.

Na ovom području je nekada bilo razvijeno nomadsko stočarenje. Franjevački samostan u Fojnici imao je pašnjake od Vrankamena, Matorca, Poljane i Kozograda.

Između dva svjetska rata na Bitovnji, Pogorelici, Zecu, Vranici, Matorcu i Šćitu bilo je oko 30 ljetnih pastirskih naselja s 230 koliba. U ovim kolibama moglo se skloniti od nevremena, a u nuždi i prenoćiti.