Ljepota naše zemlje
397

Priroda koja oduzima dah: Pogledajte fenomenalne fotografije Vranice

I. S.
Foto: Adnan Bubalo
Foto: Adnan Bubalo
Fotograf Adnan Bubalo danas je snimio fenomenalne fotografije Vranice.

"Danas, dok je gotovo čitava zemlja bila pod oblacima i maglom, napravio sam uspon na Vranicu. Provjerivši ranije vremenske prilike putem kamere na Čvrsnici, znao sam da su dobri izgledi da najviši vrhovi budu osunčani. Tako je i bilo. Predivan dan, ali bilo je i iznenađenja. Presretan sam da sam prisustvovao rijetkom fenomenu koji se naziva glorija, tj. brocken spectre. Figure koje sam fotografisao zapravo su moja vlastita sjena veoma uvećana dok je bačena na površinu oblaka nasuprot Suncu", naveo je Bubalo.

Gloria se prikazuje kao niz spektralnih prstenova s crvenom bojom na vanjskoj strani, a zapaža se na površini oblaka ili magle na suprotnoj strani od Sunca ili Mjeseca. Središte tih prstenova nalazi se na produženju linije koja Spaja sunce i promatrača.

Foto: Adnan Bubalo
Foto: Adnan Bubalo

Te se pojave zapažaju najčešće u planinama, kod dosta niskog položaja Sunca. Ako promatrač stoji na planinskoj stijeni u takvim uvjetima, a njegova sjena pada na oblak, tada je sjena okružena vijencima (takozvani Brockenski spektar).

Adnan Bubalo jedan je od najuspješnijih bh. fotografa prirode, pejzaža i putovanja. Njegove radove objavili su internet portali u skoro svim zemljama svijeta. Od poznatih prostor su mu posvetili Nacionalna geografija Travel, The Weather Channel, The Hufington Post It, Digital Photographer magazin UK i drugi. Ne zaboravite posjetiti njegovu Facebook stranicu.