Putovanja
27

Zavirite u "svemirsko jaje", novo sjedište EU vrijedno 321 milion eura

Klix.ba
(Foto: AFP)
Novo sjedište Vijeća Evropske unije i Evropskog vijeća predstavljeno je ove sedmice u Briselu. Građevina kolokvijalno nazvana "svemirsko jaje" zbog oblika centralnog dijela, ima zvanični naziv "Evropa" i služit će za rad ovih institucija s obzirom da se dosadašnja zgrada Justus Lipsius pokazala premalom za trenutne potrebe EU.

Postepeno preseljavanje obje institucije u građevinu vrijednu 321 milion eura trebalo bi biti završeno sljedeće godine.

Ove subote 2.000 ljudi imat će priliku da svečano obiđe završenu zgradu i zaviri u njene prostorije prije nego što to učine lideri i ministri EU.

Centralni dio "svemirskog jajeta" sastoji se od tri prostorije za sastanke i samite sa više od 30 kabina za prevodioce, kafeterijom i oko 250 kancelarija.

Izgradnja novog sjedišta je odobrena 2004. godine kada je odlučeno da će EU sve samite održavati u Briselu, a ne u sjedištima zemalja članica. S obzirom da zgrada Justus Lipsius, izgrađena osamdesetih godina i korištena od 1994. kada je Evropska unija brojala manje od pola sadašnjih članica, nije bila osmišljena za velike sastanke, moralo se razmišljati o većem prostoru.

Zgradu "Evropa" dizajnirao je konzorcij evropskih arhitektonskih kompanija uključujući Samyn and Partners, Studio Valle Progettazioni i Buro Happold. Njena gradnja skoro u potpunosti finansirana je iz budžeta EU.

Arhitekt i inžinjer Philippe Samyn koristio je 3.750 drvenih okvira prozora kako bi izgradio njenu sjevernu i istočnu stranu. na ovaj način željelo se promovisati recikliranje materijala i odati počast evropskom zanatstvu i kulturnoj raznolikosti.

"Zgrada Evropa je spoj modernog i historijskog nasljeđa", kazao je Samyn. "Potreba očuvanja, obnove i integracije dijela palate bila je izazov, ali i divna prilika. Historija ove zgrade nam omogućava da na neki način zakoračimo u historiju Evrope".

Preko dva pješačka mosta zgrada Evropa povezana je sa zgradom Justus Lipsius, a u stražnjem dijelu su ostaci nekadašnje rezidencijalne palate koja je za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su Nijemci okupirali Belgiju, služila kao nacističko sjedište.