Putovanja
38

Zašto pasoši dolaze u samo četiri boje

Klix.ba
Pasoš je ključ za ulazak u druge zemlje, a primijetili ste da se oni izrađuju u samo nekoliko određenih boja.

Generalno, dolaze u crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj boji koje se smatraju standardnim za ovu vrstu isprave. Iako su pravilima ograničeni na ove četiri boje, moguće ih je izraditi u njihovim različitim nijansama, kazao je Hrant Boghossian, potpredsjednik marketinga interaktivne baze pasoša Passport Index.

On otkriva da postoje brojni razlozi zbog kojih se zemlje odlučuju za određene boje, a obično su to geografski i politički motivi.

"Članice Evropske unije koriste tamnocrvenu, dok države Caricoma koriste plave pasoše", kazao je ovaj stručnjak. Caricom predstavlja organizaciju 15 kapirskih naroda koje su se udružile zbog privredne integracije i saradnje.

Neki smatraju da su bordo boje dio komunističke prošlosti, a da su plavi pasoši simbol "novog svijeta" - Sjeverne i Južne Amerike, Okeanije itd.

Kod nekih zemalja ulogu u odabiru boje igra i vjera, pa tako brojne islamske zemlje koriste zelene pasoše zbog važnosti te boje u njihovoj religiji. Vjeruje se da je zelena bila omiljena boja poslanika Muhammeda, a uz to je i simbol prirode i života.

Ostale nacije biraju boju po individualnom karakteru i identitetu.

"Švicarski pasoši su jarko crvene boje, dok je pasoš Turske promijenjen u bordo boju u nadi da će ući u Evropsku uniju", kazao je Boghossian. Amerikanci su isprobali razne boje, od crvene, preko zelene, a sada i plave.

Ipak, izradu pasoša, a samim tim i boju često diktira praksa, odnosno često se izrađuju onakvi kakvi su na raspolaganju određenoj zemlji.

"Proizvodnja pasoša je veoma dobro kontrolisan proces, a obavlja ga samo nekoliko kompanija u svijetu", kaže ovaj stručnjak.