Gužva i zagađenje
57

Venecija namjerava turistima naplaćivati 5 eura za ulazak u grad

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Italijanski grad Vencija vjerovatno će odobriti naplatu ulaska u grad turistima u iznosu od 5 eura. Riječ je o testnom periodu s ciljem kontrole turizma.

Svi posjetitelji stariji od 14 godina morat će platiti dnevni boravak, ali i prethodno rezervisati ulaz u grad. Član gradskog vijeća za turizam, Simone Venturini, rekao je da će testni period trajati tokom turističkih špica naredne godine.

"Venecija je među najposjećenijim gradovima u Evropi te mnogo trpi zbog prevelikog turizma", rekao je on.

Upravo ovaj problem je gorući za Veneciju. Površina grada iznosi samo 7,6 kvadratnih kilometara, no u 2019. godini ga je posjetilo 13 miliona turista. Očekuje se da će broj turista nadmašiti predpandemijske brojke u narednim godinama.

"Cilj je da turisti ne biraju dane kada je špica. Želimo testirati ovaj sistem i poboljšati ga ako bude potrebno", dodao je Venturini.

UNESCO je ranije ove godine saopćio da bi grad trebao biti dodan na listu ugroženih mjesta svjetske baštine, jer utjecaj klimatskih promjena i masovnog turizma prijete da izazovu nepovratne promjene u Vaneciji.

Godine 2021. je zabranjen ulazak kruzerima u historijski centar grada putem kanala Giudecca nakon što je brod udario u luku. Kritičari tvrde da brodovi zagađuju i uništavaju temelje grada koji redovno ima problem s poplavama.

Da li će uvođenje naplate odbiti turiste, teško je reći. Neki su rekli da im cijena od 5 eura uopće ne smeta.

"Na odmoru smo, a 5 eura nije previše", rekla je jedna Njemica.

Drugi turisti se slažu da nešto treba učiniti kako bi se Venecija zaštitila.

"Definitivno je gužva. Otišli smo na glavni trg i planirali smo posjetiti Trg sv. Marka, no red je bio predug", rekao je Cal, student iz Ireske.

S druge strane, sve više stanovnika Venecije se odlučuje na odlazak iz grada.