Zauzeo četvrto mjesto
50

Uz svjetske destinacije: Jedan bh. grad na listi je Top 10 najboljih mjesta za putovanja u 2024.

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Poznati online turistički vodič Lonely Planet nedavno je objavio listu najboljih odredišta za putovanja za 2024. godinu, a na listu najboljih gradova stavio je i Mostar.
Lonely Planet podijelio je najbolje destinacije u četiri kategorije, a to su: zemlje, regije, gradovi i vrijedonosna odredišta.

Tako je Mostar zauzeo četvrto mjesto na listi najboljih gradova za posjetiti u 2024. godini, a ispred njega se nalaze glavni grad Kenije - Nairobi, glavni grad Francuske - Pariz i Montreal, koji se nalazi u Kanadi. Na listi su još Philadelphia (SAD), Manaus (Brazil), Jakarta (Indonezija), Prag (Češka), İzmir (Turska) i Kansas City (SAD).

U kategoriji "najbolje zemlje" našla se i Hrvatska, koja je na devetom mjestu, dok je prvo mjesto zauzela Mongolija. Slijede je Indija, Maroko, Čile, Benin, Meksiko, Uzbekistan, Pakistan i Sveta Lucija.

Interesanto je da je u najboljim regijama svrstan i Zapadni Balkan, gdje na prvom mjestu ističe Transdinaričku biciklističku rutu, koja prolazi kroz Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Ostale regije, koje Lonely Planet preporučuje su: otok Kangaroo (Južna Australija), Toskana (Italija), Donegal (Irska), Baskija (Španija), Južni Tajland, Swahili (Tanzanija), Montana (SAD), Saalfelden Leogang (Austrija) i Sjeverna Škotska.

Na kraju slijedi lista "vrijednosnih odredišta", a to su prema njihovom istraživanju: Srednji zapad (SAD), Poljska, Nikaragva, Dunavski limes (Bugarska), Normandija (Francuska), Egipat, Ikaria (Grčka), Alžir, Južna jezera i središnji Otago (Novi Zeland) te putovanja evropskim noćnim vozovima.