Putovanja
0

Upoznajte Beč sa interaktivnim vodičem "iGuides"

Sarajevo-x.com
"iGuides“ je naziv novih tehničkih uređaja, koji omogućuju jedan sasvim novi pristup turističkom obilasku kulturnih metropola. Stoga je grad Beč odlučio da tradicionalne grupne obilaske grada sa vodičem na čelu stavi u drugi plan. Umjesto toga, turiste kroz historiju i kulturu austrijske prijestolnice sada vode Mozart i kraljica Sisi, navodi se u saopštenju Kontaktbiroa Grada Beča za Bosnu i Hercegovinu.

Preko minikompjutera "iGudies“ i slušalica, ove dvije poznate ličnosti iz bogate prošlosti austrijske kulturne metropole, čije glasove imitiraju bečki glumci, posjetiteljima omogućuju interaktivni obilazak najznačajnijih mjesta u gradu. Pored muzike i slika na displeju, interaktivni vodiči dodatnim anegdotama obogaćuju šetnju kroz historiju Beča.

Trenutno, obilazak sa "iGuides“ obuhvata 35 lokacija u trajanju od ukupno 95 minuta, a uređaji se mogu iznajmiti na nekoliko sati ili na cijeli dan. Uskoro se planira i uvođenje specijalnih obilazaka Beča kao grada muzike, zatim tzv. "jevrejskog Beča“ te obilazak Muzejskog kvarta, jedinstvenog i u Evropi najvećeg kulturnog areala sa poznatim bečkim muzejima i sl.

Ovi nesvakidašnji vodiči se već, s pozitivnim reakcijama turista, koriste u obilascima Salzburga (Salzburg) i Graza (Grac), kao i u nekoliko njemačkih gradova.