Jeste li je posjetili?
117

U Ulcinju postoji plaža namijenjena ženama, za nju je vezana i jedna zanimljiva legenda

I. S.
Foto: visit-ulcinj.com
Foto: visit-ulcinj.com
Jeste li znali da u Ulcinju postoji Ženska plaža? Idealna je za žene koje žele uživati u privatnosti, a za nju je vezana i jedna zanimljiva legenda.

Od maja do oktobra je ulaz na Žensku plažu dozvoljen isključivo damama. S obzirom na to da ovdje izvire sumporna voda, mnogi ljekari je preporučuju za liječenje steriliteta.

Termalna voda je prvi put ispitana prije više od 80 godina te je ukazano na njeno dejstvo. Ovdje dolazi veliki broj žena iz regije i svijeta.

Predsjednik udruženja prijatelja Starog grada Ismet Karamanga je u svojoj knjizi "Stari grad, legende i umjetnost" zabilježio legendu o Ženskoj plaži.

U njoj se spominje izvjesni Alija Uručij iz Ulcinja, koji je bio u braku sa Sultanetom. Nažalost, nisu mogli imati djece. Prema tadašnjim zakonima, on ju je zbog toga trebao ostaviti i oženiti drugu, što on nije mogao ni da zamisli.

Prema drugoj verziji, on je zbog toga rekao svojoj majci da planira izvršiti samoubistvo. Nakon toga se njoj u snu javio anđeo i rekao joj da snahu odvede do mjesta u blizini Ulcinja, gdje se nalaze izvori sumporne vode i da se u njima kupa 21 dan. To su i učinile. Sultaneti i Aliji se ubrzo ostvarila želja da postanu roditelji.