Putovanja
421

Turistički svjetionik u Blagaju: Tvrđavi herceg Stjepana vraća se dio starog sjaja

Piše: A. B.
Tvrđava hercega Stjepana u Blagaju
Tvrđava hercega Stjepana u Blagaju
Srednjovjekovni grad Blagaj uskoro će dobiti turistički svjetionik, a prema riječima direktora Agencije "Stari grad" Mostar Miralema Fajića riječ je o postavljanju reflektora i osvjetljenju tvrđave hercega Stjepana. Petnaest reflektora obasjavat će tvrđavu, a projekat "Rasvjete vanjskih zidina Starog grada Blagaja" doprinijet će razvoju turizma u ovom dijelu Hercegovine.

Kako je za Klix.ba kazao direktor Agencije "Stari grad" Mostar projekat "Rasvjete vanjskih zidina Starog grada Blagaja“, odnosno utvrde hercega Stjepana mnogo će pomoći Blagaju za čije održavanje u posljednje vrijeme državne vlasti ne izdvajaju mnogo sredstava.

"Postavit ćemo 15 reflektora u vidu rasvjete, protivprovalni sistem, videonadzor za zaštitu reflektora, ateste, kablove... Projekat je vrijedan 35.000 KM, a reflektori će biti postavljeni dva metra iznad zidina. Turistički svjetionik u Blagaju bit će namijenjen osobama koje znaju uživati u historijskim ostacima ovoga grada, a do sada nigdje nije realiziran sličan projekat", kazao je Fajić.

Direktor Agencije ističe kako se već nekoliko godina radi na projektu konzervacije i održavanja zidina Starog grada Blagaja, a da su dvije trećine zidina već konzervirane.

Srednjovjekovno izdanje Stjepan grad, u kojem je stolovao Stjepan Vukšić Kosača, trebalo bi vratiti dio starog sjaja, a kako se turistički radnici nadaju i obogatiti turističku ponudu ovog područja.

Od ukupnog iznosa sredstava za projekat, 5.000 KM je osiguralo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a 30.000 KM, prema javnom pozivu na koji su aplicirali, Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe.

Stjepan grad je nekada bila gradska palača, opasana tvrdim bedemima s nazubljenim vrhovima koji su i danas vidljivi. Postoji i legenda koja kaže da je u njemu herceg Stjepan, navodno, zakopao svoje blago, te da je Blagaj dobio ime po blagu herceg Stjepana.