Komentari (254)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Još jedan od dokaza kontinuiteta BiH koje niko ne može osporiti. Bosna je bila, sad je, i uvijek će biti!
Bosna je postojala prije svih i to je cinjenica, ali kontinutitet tesko...i Hercegovina je pridodana naknadno i ostala tu gdje je...najsretnije bi bilo stvorit drzavu Bosnu, grb ljiljani i to je to za srednji dio, a Hercegovinu pitat gdje zeli
u sustini nije nista to bitno sto raspravljate jer stvari se kroz istoriju mijenjaju ali domovina ostaje domovina @ante k
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Malo smo nepismeni a vise ograniceni. Ljudi mijenjaju vjeru a neki I narodnost. Sve je stvar izbora. Bila bosanska crkva pa vladari presli u Katolike. Kasnije mnogi presli na Islam. Bili Bosnjaci pa se drugacije opredijelili. Bili okupatori: Vatikan, Ugari, Turci, Austrija pa otisli. Bosna je cinjenica vijekovima a sta ce dalje bit vidjet cemo. A Gradina prelijepa.
*Obećanje da će graditi kapele sa oltarima i raspelima je negiralo ideju bogumila-krstjana da su crkve centri idolopoklonstva i da je raspelo gnusan simbol. A obećanje da će čitati Stari zavjet opovrgnulo je dualističko vjerovanje da je to Sotonina knjiga.
Sama izjava naglašava jedinstvo Boga i Božiju inkarnaciju (Isusa), odbacujući u isto vrijeme dualizam i doketizam. (Dualizam: vjerovanje u vječitu borbu Svjetla i Tame, Dobroga i Zlog Boga. Doketizam: vjerovanje da je Kristovo tijelo bilo samo privid i da je on suštinski bio duhovno biće ("biće svjetlosti") i da se raspeće nikad nije desilo, vec nam se samo prividilo.)
*Prije svega, taj dokument nije napisan samo sa ciljem da okonča raskol između Crkve Bosanske i Rima, jer bi u tom slučaju bio napisan mnogo jednostavnije. Tako, na primjer, uvodna izjava gdje sedam opata priznaju “jednog vječnog Boga, stvoritelja svega i otkupitelja ljudskog roda” jeste, po mišljenju katoličkog teologa Kniewalda, uistinu neobična za takav dokument.
Ženske pripadnice treba da žive u posebnim prostorijama, odvojene od muškaraca i objeduju odvojeno (poznato je da su i zene i muskarci mogli biti perfecti tj. svecenici u katarsko-bogomilskoj vjeri). Bilo bi nedopustivo da same razgovaraju sa monahom, da ne bi izazvale skandal.
Pored toga, obavezali su se da će prestati nazivati se krstjanima – što im je bila jedinstvena privilegija – kako ne bi nanijeli bol ostalim kršćanima. Nosili bi specijalne, jednobojne odore, zatvorene i duge do članaka. Također bi trebali imati groblje pored crkve!, gdje bi sahranjivali svoju braću, te svakog posjetioca koji bi tu preminuo.
Svećenici će također slušati ispovijedi i nalagati pokoru. Monasi su obećali da će danonoćno pjevati crkvene pjesme, i čitati Stari i Novi zavjet, slijediti crkveni raspored posta, kao i vlastiti.
Na površini, “Izjava o odricanju s Bilinog polja” ticala se crkvenih organizacija i običaja. Monasi su se odrekli svoje šizme (raskola) sa Rimom, te su prihvatili Rim kao matičnu crkvu. Također su obećali da će podizati kapele sa oltarima i raspelima, gdje bi imali svećenike koji će održavati mise i dijeliti pričest najmanje sedam puta godišnje, tokom glavnih dana posta.
Isti taj dokument su Kazamaris, ban Kulin i dva opata donijeli u Budimpeštu 30. aprila, gdje je pregledan od strane ugarskog kralja i visokog svećenstva. Tokom narednog sastanka, Stepan, sin Kulinov, se složio da će Bošnjaci platiti visoku kaznu od 1.000 maraka ako prekrše izjavu. (2)
De Kazamaris je vjerovatno imao listu zabluda patarena, ili katara, da mu služi kao vodilja. Marin mu je bio prevodilac, jer Bošnjaci nisu znali latinski. Ako bi naišli na dokumente na slavenskom jeziku, Marin ih je prevodio. “Izjava o odricanju” (“Confessio”) potpisana je 8. aprila 1203. na Bilinom polju od strane sedam poglavara Crkve Bosanske. (1)
Nastavak o Bilinopoljskom dogovoru tj. Izjavi o odricanju 1203. Dakle papinski legat de Kazamaris i dubrovački arhidjakon Marin proveli su jednu cijelu zimu u Bosni. Pošto je njihov zadatak bio da ustanove istinu o herezi, papin izaslanik je putovao po državi zajedno sa Marinom, pritom zastajući u raznim zajednicama krstjana ili hižama – ovi zborovi (conventicule) se spominju u splitskom ediktu iz 1185. godine – gdje su ispitivali monahe, opate i kaluđerice o njihovim vjerovanjima i običajima.
...Selam za dr. Muhameda!!!
Želite li izgraditi vlastiti posao te raditi iz udobnosti svog doma? Provjerite kako!!! https://www.smore.com/5d4ec
divno bas se u nasoj bosni ima svasta vidjeti
Lani posjetio - uz stari grad nikakvih sadržaja, nemaš gdje ni šta pojesti ni kahvu popiti, čak ni granapa u blizini. Jedino čuvar prodaje par razglednica. Izem ti takav turizam... A prije nešto vremena su lopovi odnijeli rasklopnu kutiju noćne rasvjete