Putovanja
31

Spori grad - italijanski koncept za urbanu sporost

Klix.ba
U vrijeme sveopšte žurbe u gradovima svijeta pokret za spori urbani život "Spori grad", kojeg predvodi jedan Italijan, širi svoj globalni utjecaj pokušavajući male gradove učiniti boljim mjestom.
Spori grad Orvieto (Foto: AFP)
Spori grad Orvieto (Foto: AFP)

Pier Giorgio Oliveti je iz svog rodnog grada Orvieta, srednjovjekovnog dragulja u centralnom dijelu Umbrije, okruženog dvorcima i vinogradima, ideju sporog življenja proširio na 28 zemalja, među kojima su Južna Koreja, Turska i Sjedinjene Američke Države.

"Cittaslow predstavlja poštovanje prema onome što jesmo i što imamo, bez destrukcije i kratkotrajnih vrijednosti, novca i resursa", objasnio je Oliveti, bivši novinar, za AFP. "To je protuteža negativnoj globalizaciji".

Pokret je osnovan 1999. godine, kada je filozofija spore hrane pretočena u filozofiju sporog života uopšte. Danas pokret okuplja 183 grada s istovjetnom misijom, a još desetak ih je predalo zahtjev za članstvo.

Gradonačelnik Antonio Concina (Foto: AFP)
Gradonačelnik Antonio Concina (Foto: AFP)

Simbol pokreta je narandžasti puž koji nosi grad izgrađen na vlastitoj kućici.

Gradovi koji žele da se priključe ovoj porodici moraju imati manje od 50.000 stanovnika, a gradska uprava mora poštivati stroge kriterije kao što su promovisanje organske i urbane poljoprivrede, te uvođenje časova o promovisanju zdrave hrane u školama.

Grad Orvieto bio je jedan od prvih članova pokreta, a pristupio mu je prije 15 godina. On je međunarodno sjedište pokreta i njegov grad izlog. Duž njegovih ulica prostiru se male porodične tratorije koje služe lokalno vino i delicije, što je jedan od uslova za pridruživanje pokretu Cittaslow, a farmeri promovišu svoju robu na pijacama, koje također predstavljaju i centre društvenih zajednica.

Panorama Orvieta (Foto: AFP)
Panorama Orvieta (Foto: AFP)

Grad je domaćin jazz festivala i pojedinaca poput vatrogasca Luciana Sabottinija, a ponosi se ponudom opuštajuće atmosfere, kako za domaće, tako i za turiste.

Nivo zagađenja u gradu je nizak, posjetioci svoja vozila ostavljaju u velikim podzemnim garažama, školarci svakodnevno šetaju do škola u grupama koje prate roditelji volonteri u okviru inicijative PiediBus.

Gradonačelnik Antonio Concina kaže da praćenje ovog modela nije ni teško, a ni čudno.

"Nije u pitanju zaustavljanje progresa, već princip dozvoljavanja gradu da poštuje pravila sporog življenja. Progres i spori život mogu ići ruku pod ruku", kaže on.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ekološki prihvatljiv život ipak nije pomogao gradu da izbjegne ekonomsku krizu. Danas je u Orvietu nezaposleno 35,4 posto stanovnika, što je daleko više od nacionalnog prosjeka.

"Borimo se da zadržimo glave iznad površine vode. Orvieto je nekada bio pun radionica, bilo ih je u svakoj ulici, a danas mislim da smo jedino mi ostali", priča Gaia Ricetti, čovjek čija je porodica sedam generacija obrađivala drvo.

Ipak, osnivači pokreta sporog življenja se nadaju da će uskoro uspjeti uvjeriti i vlasti većih gradova, od Barcelone do Seula, da im se pridruže da bi ova kultura mogla zaživjeti i u gradskoj vrevi