Putovanja
34

Sarajevo na Guardianovoj listi omiljenih destinacija za kratkotrajni odmor

Klix.ba
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Sarajevo (Foto: Klix.ba)
Čitatelji Guardiana odabrali su omiljene destinacije za kratkotrajni odmor, među kojima se nalazi i Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine.

Nakon teksta o deset najboljih manjih gradova za vikend putovanje u Evropi, čitatelji Guardiana dali su sugestije i odabrali omiljene destinacije za odmor. Na listi se nalazi i glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo koje je jedan od čitatelja opisao kao grad dobrodošlice.

Bolonja, Italija

Jedan od čitatelja preporučio je bolonjsku kafu, ali i naglasio da univerzitetski grad Bolonja ima "zdrav sistem napajanja barova, kako bi utolio žeđ studenata". Posjetiocima su čitatelji također preporučili Muzej savremene umjetnosti i Muzej sladoleda.

Nica, Francuska

Nica je između ostalog prepoznatljiva po fontanama i prekrasnom pogledu na more. Kako navode, grad ima veliku kulinarsku scenu, ali i umjetničke galerije i muzeje, uključujući i fantastični Matisse muzej.

Alghero, Italija

Ovaj srednjovjekovni grad Sardinije intrigantna je mješavina sardinijske i španske arhitekture. Rečeno je i da Alghero ima jednu od najljepših plaža u Sardiniji sa kristalno čistim morem.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Veliki broj komentatora izabrao je glavni grad BiH kao svoj omiljeni. Jedan od čitatelja rekao je da je Sarajevo grad dobrodošlice, a drugi je istakao i da je vrlo lako obići historijske znamenitosti pješice, ali i besplatno otići u obilazak grada sa iskusnim vodičima. Čitatelji su dodali da je u večernjim satima u Sarajevu otvoreno mnogo barova i restorana, a jedan od njih pohvalio je i koktele u sarajevskoj Pravdi.

Ljubljana, Slovenija

Ljubljana je za čitatelje Guardiana spor i lijep grad, grad ljubaznih domaćina, ali i pristojnog piva. Slovenski glavni grad ima zapanjujući centar s "ljubavnim mostovima i barovima". Jedno od najboljih mjesta za boravak je Hostel Celica iza kojeg se nalazi i nezavisni kulturni centar.