U posjeti Japanu
33

Robert Dacešin o iskustvu iz Hirošime: Nisam osjećao da me ovo mjesto može toliko pogoditi

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bh. travel bloger i pustolov Robert Dacešin posjetio je Hirošimu u Japanu i sa svojim pratiocima podijelio utiske iz Memorijalnog muzeja mira te je priznao da nije očekivao da će ga boravak tamo toliko pogoditi.

Kako Dacešin trenutno boravi u Japanu, na listi mjesta koje je posjetio našla se i Hirošima za koju kaže da je, kao i mnogi, posmatrao kao lekciju iz historije. Međutim, odlazak tamo promijenio je način razmišljanja i ostavio značajan utisak na bh. pustolova.

"Ovdje je bačena atomska bomba", napisao je u opisu fotografija iz Hirošime te poručio da nije očekivao da će ga boravak na tom mjestu toliko pogoditi.

"Nekako, nakon Černobila kojeg sam posjetio dva puta i koji je vjerovatno zbog geografske blizine i meni lično ipak bio nekako teži, Hirošimu sam posmatrao više kao lekciju iz historije. Nešto o čemu učiš u školi i gdje dosta često pričaš o brojevima umjesto o ljudima. Svojevremeno je Staljin izjavio da smrt jednog čovjeka predstavlja tragediju, a smrt milion ljudi samo statistiku i u neku ruku, čovjek nerijetko stvari doživljava na taj način", napisao je Dacešin.

"I sve do ulaska u Memorijalni muzej mira, nisam osjećao da me ovo mjesto može toliko pogoditi. Možda će i ovo sada zvučati ludo, ali kroz rat koji smo prošli i kroz putovanja u kojima se nagledaš zaista raznih borbi drugih naroda, jednostavno stvoriš novi sloj kože otporan da se odupre povremenim porivima da pustiš po koju suzu", iskreno poručuje Dacešin.

Priznao je da dugo nije zaplakao te se našalio da se to posljednji put desilo gledajući neki film o psima, ali da vas obilazak muzeja jednostavno tjera na to.

"Pročitaš tada priču o dječaku koji danima nije smio da spava, jer se bojao da će ako zaspe, drugi pomisliti da je leš i da će ga sahraniti živog i tad te tek slomi. Više te nije briga za brojeve i podatke, već za ljude koji su ovdje stradali. Za porodice koje su izgubile svoje najmilije i za živote koji su u trenzu oka ugašeni", naveo je.

Bh. travel bloger na kraju zaključuje da tek s ovakvim posjetama i iskustvima zaključiš "koliko mir nikako ne smijemo uzimati zdravo za gotovo".