Putovanja
157

Rijad Gosto među 30.000 izviđača na najznačajnijoj smotri svijeta

Piše: M. N.
Rijad Gosto
Sedamnaestogodišnji Hercegovac Rijad Gosto u Japanu je predstavljao BiH na Svjetskoj smotri izviđača koja je završena jučer. Gosto je učestvovao u operaciji Kirara u okviru koje je spavao u šatorima, te skupa s drugim izviđačima kuhao. Moto ovog skupa bio je - Duh jedinstva.

"Nalazim se u timu od pet ljudi u kampu u okolini Jamaghucija. Organizator je dodijelio pet mjesta za operaciju Kirara, tako da tu ima dosta zemalja iz regije. Mi smo u kampu s Rumunima, Makedoncima, Crnogorcima i Bugarima", rekao je Gosto za Klix.ba.

Gosto je izviđač već osam godina u Odredu izviđača Stari Grad Mostar, a pridružio im se iz dječije znatiželje.

"Veoma mi se svidjelo i ostao sam sve do danas. Mogu reći da su mi izviđači pomogli mnogo puta u životu, posebno da sazrijem i osamostalim se. Izviđači nam pružaju priliku da naučimo mnogo toga, snalazimo se u prirodi, topografiju, signalizaciju, postavljanje šatora, te pružaju priliku da se priviknete na život u zajednici gdje svaki član podjednako doprinosi", kazao je.

Ističe da ga za izviđače vežu samo lijepe uspomene, te da se ne može sjetiti momenata kada je bilo teško.

"Izviđač može postati svako ko ima volje i želje. Ja bih pozvao sve mlade ljude da nam se pridruže, ali i one nešto starije jer su izviđači otvoreni uvijek za sve", rekao je Gosto.

S izviđačima je dosta putovao, a ovo je prvi put da je u toj ulozi nekoj tako dalekoj zemlji. Sa 17 godina iza sebe već ima sedam logorovanja, šest zimovanja, mnoštvo učešća na takmičenjima širom Bosne i Hercegovine i regije, te nebrojeno mnogo pehara i medalja. Istaknuti je član izviđačke zajednice, prošao je školu za vodnika, kao i topo školu. U Odredu izviđača Stari Grad trenutno obavlja dužnost načelnika čete izviđača.

"Još sam učenik i u septembru krećem u četvrti razred srednje škole. Još nisam odlučio čime ću se baviti, ali znam da ću izviđač biti cijeli život. Jer jednom izviđač - uvijek izviđač", rekao je.

Svjetska smotra izvođača Jamboree odvijala se 23. put, a ove godine je učestvovalo više od 30.000 osoba iz 150 zemalja svijeta. Prvi Jamboree održan je 1920. godine u Londonu.