U Sarajevu
180

Repetitor na Humu i dalje čeka bolje dane: Pogledajte kako izgleda iz zraka

N. C.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Repetitor na Humu simbol je glavnog grada Sarajeva već tri decenije, ali i dalje čeka svoje bolje dane.

Ovaj simbol našeg grada nakon oštećenja u ratu nikada nije u potpunosti obnovljen, a od rata do danas za njegov opstanak zaslužne su privremene zaštitne mjere.

Naime, od 2019. godine planira se obnova ove veleljepne građevine, a prema planovima obnova je trebala već davno početi. Također, u ovom objektu trebao je biti otvoren i vrhunski ugostiteljski objekt, što bi obogatilo turističku ponudu Sarajeva.

Prije tri godine Radio televizija Bosne i Hercegovine, uz podršku Grada Sarajeva zaključila je, nakon uspješno provedenog javnog poziva, ugovor sa najboljim ponuđačem koji je trebao obnoviti objekt i staviti ga u funkciju. Međutim, od tada do danas ništa se nije promijenilo na ovom objektu koji i dalje propada.

Relej na Humu odnosno televizijski predajnik izgrađen je 1980-ih na nadmorskoj visini od 812 metara. Sastoji se od izgrađenog objekta i armirano-betonskog stuba visine 78,5 metara.

Objekat je prvenstveno koristila RTV Sarajevo (Radio Televizija Sarajevo ) koja je do 1992. godine emitovala četiri radijska i tri televizijska programa (TVSA, TVSA 2, TVSA 3, Radio Sarajevo 1, Sarajevo 202, Radio Sarajevo 2 i Radio Sarajevo 3 ).

Tokom rata u BiH, 1992. godine, antenski toranj i zgrada pretrpjeli su velika oštećenja, koja su nakon rata djelimično sanirana. Zgrada i emisioni uređaji su pod stalnim nadzorom dežurnih tehničara nacionalnog javnog emitera BHRT-a .