Indeks mira za 2023.
37

Predstavljena lista najsigurnijih zemalja svijeta, od zemalja u regiji samo Srbija na goroj poziciji od BiH

N. O.
Island je najsigurnija zemlja svijeta po Globalnom indeksu mira (Foto: Shutterstock)
Island je najsigurnija zemlja svijeta po Globalnom indeksu mira (Foto: Shutterstock)
Globalni indeks mira (GPI) predstavio je godišnju rang listu najsigurnijih zemalja svijeta, a koju je kreirao Institut za ekonomiju i mir. Tako je najsigurnija zemlja svijeta za 2023. godinu Island, dok se BiH našla na 61. mjestu.

GPI rangira zemlje prema velikom broju faktora, od nivoa nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba. Ovaj izvještaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu vođenu podacima o trendovima u miru, ekonomskoj vrijednosti i načinu razvoja miroljubivih društava.

Na prvo mjesto ovogodišnje liste došao je Island. Čitaoci koji su pratili GPI tokom godina neće biti posebno iznenađeni - Island je svake godine bio na vrhu ankete još od 2008. godine.

Zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ali i niskoj vojnoj potrošnji i niskoj stopi međunarodnih sukoba, Island je najsigurnija zemlja na svijetu.

Druga na listi bila je Danska, dijelom zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je treća Irska, koja je skočila za pet mjesta od ankete iz 2022. godine.

Bosna i Hercegovina našla se na 61. mjestu, a kad se radi o zemljama Balkana najbolje pozicionirana na listi je Slovenija koja je na 8. mjestu, Hrvatska je na 14. poziciji, a Sjeverna Makedonija na 38. Crna Gora je na 45. mjestu, a Srbija je zauzela 65. poziciju.

Nije svaka zemlja na svijetu blagoslovljena niskim stopama kriminala i niskim nivoom korupcije. Na drugom kraju spektra nalaze se zemlje koje pate od rata, opsežnog nasilja i političke nestabilnosti, što ih čini nevjerovatno nesigurnim. Tako su među najnesigurnijim Afganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan.