Nakon ogromnog pritiska
39

Poznati most u Rotterdamu ipak neće biti rastavljen zbog jahte Jeffa Bezosa

D. B.
De Hef (Foto: Shutterstock)
De Hef (Foto: Shutterstock)
Most Koningshaven u nizozemskom lučkom gradu Rotterdamu trebao je biti djelomično rastavljen ovog ljeta kako bi mogla proći nova superjahta milijardera Jeffa Bezosa, no brodogradilište je sada saopćilo da nije zatražilo dozvolu.

Kao lučki grad, Rotterdam je dom mnogih brodogradilišta, a osim što nude radna mjesta lokalnoj zajednici, ona donose i prestiž. Brodogradilište Oceanico je sklopilo dogovor s Bezosom za izgradnju superjahte, no problemi su se pojavili krajem projekta zbog njene izlazne rute ka moru.

Jahta vrijedna 485 miliona dolara nosi oznaku Y721, duga je 127 metara, a duža je i od najduže postojeće jahte Black Pearl za 20 metara. Dizajn s tri jarbola je posuđen od pomenute jahte, a i u ovom segmentu je Bezosova superiornija jer se najviša tačka jarbola nalazi na 47,4 metra.

S obzirom da ova visina predstavlja problem za prolazak ispod mosta Koningshaven koji se nalazi na putu jahte prema moru, brodogradilište je planiralo privremeno skinuti dio mosta kako bi superjahta prošla. Očekivalo se da će proces trajati nekoliko sedmica nakon kojeg bi grad obnovio most, međutim, to se neće dogoditi.

Most Koningshaven, lokalno poznat kao De Hef, potiče iz Drugog svjetskog rata te je dosad doživio nekoliko popravki kako bi ostao funkcionalan. Nakon velikog projetka restauracije između 2014. i 2017. godine, gradske vlasti su obećale da ga nikad neće rastaviti. Međutim, plan vlasti za novu restauraciju je naljutio lokalno stanovništvo.

Mnogi si se pitali kako je brodogradilište moglo preuzeti projekt iako se nalazi na lokaciji koja zahtijeva rastavljanje mosta. Brodogradilište je potvrdilo da namjerava platiti rastavljanje i restauraciju mosta, no to nije umirilo stanovnike koji su se i dalje protivili rastavljanju nacionalnog spomenika zbog prolaska luksuzne jahte.

Putem Facebooka je već organizovano bacanje pokvarenih jaja na superjahtu u trenutku njenog prolaska.

Međutim, u strahu od vandalizma, Oceanico nije predao dokumentaciju za dozvolu, što je umirilo građanje, ali ima i onih koji su zabrinuti kako će industrija nastaviti svoj rad u takvim okolnostima.

Ostaje da se vidi kako će jahta napustiti Rotterdam, a jedan korisnik Facebooka je šaljivo poručio da je Bezos može transportovati svojom raketom.