Odiše životom
233

Posjetili smo sarajevski zoološki vrt: Pionirska dolina je prava destinacija za sunčan nedjeljni dan

S. Moljević
Ukoliko još niste odlučili gdje otići za vikend, zoološki vrt "Pionirska dolina" u Sarajevu možda je prava destinacija za sunčani nedjeljni dan.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je ovo popularno sarajevsko izletište i slobodno možemo reći da, nakon što kupite kartu, ući ćete u pravi mali raj koji odiše ljepotom života.

Životinje

Životinje su glavni razlog obilaska Pionirske doline. Posjetioci, osim što mogu fotografisati neobične životinjske vrste, mogu i naučiti nešto više o njihovim potrebama. Ukoliko ste ljubitelj biljojeda moći ćete upoznati lamu, berbersku ovcu, alpaku, antilopu, zebru, merkata, lemura i druge. Dok od mesojeda možete vidjeti lava, medvjeda i tigra. Kornjače, kravljevski piton, iguana, činčila, macaca nemestrina, smještene su u posebnom objektu.

Uvjerili smo se da posebnu pažnju privlače lav, lemur, majmun giboni, majmun macaca nemestrina, lama i činčila. Kada obiđete sve ove životinje možete odmoriti u zabavnom parku ili ugostiteljskom objektu koji se nalazi na samom ulazu.

Zabavni park

U sastav Pionirske doline ulazi i zabavni park prilagođen djeci. Raspolaže rekvizitima kao što su ringišpil, autići na struju, autići na baterije, ljuljaške, klackalice. Park ima i prostoriju za presvlačenje beba, a to nam govori o tome da je idealno mjesto za porodične posjete. Posebnim ga čine uredno sređene zelene površine.

Posjećenost

Proljetni dani obećavajući su za rad Pionirske doline.

"U martu, aprilu i junu imamo najviše posjetilaca, dok je u julu broj posjeta znatno manji.Većinom su to turisti, ali ima i mještana", ističe zaposlenica RZC Pionirska dolina. Radno vrijeme u martu je od 8:00 do 18:00 sati, a narednih mjeseci će biti od 8:00 do 20:00 sati.

Cijena ulaznice za odrasle je 5 KM, a za djecu 3 KM.

Historijat

Zoološki vrt u Sarajevu otvoren je u vrijeme Austrougarske vladavine, te se smatra jednim od najstarijih u BiH. U rekreativno-zabavni centar smješten je prije 70 godina. Ovo mjesto posjetioce privlači bogatom florom i faunom, ali i zanimljivim sadržajima namijenjenih djeci i porodičnim posjetama.

Razvoj zoo vrta za vrijeme rata bio je stopiran. Nakon okončanja rata bilo je teško pokrenuti njegov ponovni rad. Ipak, može se reći da je uprkos tim nedaćama zoološki vrt "stao na noge" i postao atrakcija kako za Sarajlije, tako i turiste.