Sklonište za vrh države
48

Posjetili smo jednu od najčuvanijih tajni bivše SFRJ: U slučaju nuklearnog napada Tito bi bježao u Konjic

S. Zelić
Titov bunker u Konjicu (Foto: Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
Titov nuklearni bunker u Konjicu je turistička atrakcija skrivena u unutrašnjosti planine Zlatar. Posjetili smo ovaj bunker, koji je izgrađen za 360 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ, čija je izgradnja, u najvećoj tajnosti, trajala punih 26 godina.

U građevinskom smislu Titov bunker se sastoji od vanjskog (nadzemnog) dijela, tunela koji povezuju vanjski dio objekta sa podzemnim i podzemnog dijela unutar kojeg se nalazi 12 funkcionalno povezanih blokova.

Tokom posjete atomskom skloništu može se vidjeti jedinstven i očuvan primjer vojne arhitekture iz perioda bivše SFRJ. Koliko su graditelji ovog objekta bili posvećeni, svjedoče savršen namještaj, infrastrukturni sistem, mašine i uređaji za funkcioniranje i održavanje objekta.

Objekat je od 2017. godine predat u nadležnost Gradu Konjic i Agenciji za ekonomski razvoj "Prvi korak", te se koristi kao turistički objekat namijenjen posjetama domaćih i stranih turista.

Objekat danas

"Objekat se nalazi u dobrom stanju, s obzirom na to da je izgradnja objekta završena 1979. godine, uvidjeli smo da je neophodno izvršiti i određene investicione radove koji bi se odnosili na zamjenu dotrajalih krovova, sanaciju oštećenih fasada, zamjenu vanjskih otvora kao i sanaciju i krečenje tunela koji povezuje kamuflažni dio sa unutrašnjim dijelom objekta te uređenje platoa ispred objekta za koje smo osigurali kako vlastita tako i donatorska sredstva, a sve sa ciljem njegovog očuvanja i produženja vijeka trajanja", navodi direktorica ove agencije Ajla Greda .

S tim u vezi, urađena je rekonstrukcija postojeće fasade na objektu 3. koji ujedno predstavlja glavni ulaz za posjetioce Titovog bunkera.

"Urađena je i sanacija i krečenje tunela koji povezuje kamuflažni sa unutrašnjim dijelom objekta, te sanacija platoa ispred objekta što se odnosilo na uređenje i betoniranje platoa, zamjenu dotrajale ograde, klupa i stolova, sanaciju fontane i postavljanje drugog mobilijara. Svi navedeni radovi u Objektu i ispred njega su rađeni bez narušavanja autentičnosti i funkcionalnosti ovog objekta, obzirom da je riječ o vojno- neperspektivnoj imovini koja je od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2014. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine", dodaje Greda.

Objekat je za javnost otvoren 2011. godine, kada je Ministarstvo odbrane BiH objekat proglasilo vojno neperspektivnom imovinom. Iz svega toga rodila se ideja o projektu "Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground"

Objekat je interesantan ljubiteljima umjetnosti, naime u prostorijama nalazi se postavka umjetničkih radova nastalih u sklopu projekta "Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground".

Cilj ovog projekta je promocija regionalnih kulturnih vrijednosti. U projektnim aktivnostima finansijsku podršku pruža Grad Konjic i Federalno ministarstvo turizma i sporta, koji njeguju i čuvaju jedinstvene turističke atrakcije.

Broj posjeta

Broj posjeta je svake godine sve veći. Nije dovoljno samo jednom posjetiti Titov bunker, posjetioci iz svih zemalja svijeta, a posebno oni koje zanima Jugoslavija Titov bunker je redovna destinacija.

"Posjetioci dolaze iz svih zemalja svijeta, nama je posebno zadovoljstvo kada imamo priliku vidjeti ista lica koja se rado vraćaju kako sami, tako i u pratnji porodica, prijatelja, poslovnih partnera kojima su preporučili Titov bunker kao reprezentativnu turističku atrakciju u ovom dijelu evropskog kontinenta. U protekloj godini smo zabilježili cca 26 000, posjeta" navodi Greda.

Posjeta Titovom bunkeru moguća je svakim danom u periodu od 9 do 16 sati.

Upravljanje ovim Objektom ukazuje na izuzetno velike troškove, na mjesečnom nivou troškovi iznose oko 18 hiljada maraka troškovi električne energije, komunalnih usluga, održavanja samog Objekta kao i troškovi osoblja u svojstvu turističkog vodiča.