Putovanja
54

Pariska čarolija: Grad svjetlosti, ljubavi, mode i zabave poziva na uživanje

Klix.ba
(Foto: Eldar Nurković/Klix.ba)
Grad svjetlosti, ljubavi, umjetnosti, mode, zabave... sve su to epiteti koji se vežu za prijestolnicu Francuske - čarobni Pariz.

Smješten na obalama rijeke Sene, Pariz je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu. Milioni turista ga posjete svake godine, a njihova mišljenja su podijeljena. Dok jedni misle da je naprosto očaravajući, kod drugih neće izazvati nikakva osjećanja. Stoga je najbolje da se sami uvjerite u ono što ova metropola pruža.

U "gradu svjetlosti" će vas dočekati široke avenije i prostrani gradski trgovi, Eiffelov toranj, katedrala Notre Dame, Trijumfalna kapija (Arc de Triomphe), Jelisejska polja (Chams-Elysees), Disneyland, Versailles...

Lista njegovih znamenitosti je nepregledna i sve zavisi od toga na koji način želite doživjeti ovaj grad.

Ono što očarava većinu su njegove šarmantne ulične kafane i restorani u kojima možete kušati neke od gastronomskih delicija. Francuzi su poznati po dobroj hrani i odličnim vinima uz koje je užitak potpun.

U Parizu vrijedi posjetiti i Louvre – jedan od najvećih i najpoznatijih svjetskih muzeja. Muzej sadrži najopsežniju zbirku egipatske i antičke umjetnosti, a najpoznatije umjetničko djelo je Mona Lisa, Leonarda da Vincija.

U Parizu ima oko 160 muzeja, 200 umjetničkih galerija i stotinu pozorišta. To vam govori da je ovo grad čiji život je neodvojiv od umjetnosti i kulture, pa je posjeta nekom od njih nezaobilazna, ustvari ako preskočite posjetu nekom muzeju ili galeriji, bit će kao da niste ni posjetili Pariz.

Atmosfera Pariza kao umjetničke prijestolnice svijeta najbolje se može osjetiti na Montmartreu ili Montparnasseu.

Pojam shopping u Parizu dobija novo značenje. Najviše prodavnica je u i oko Jelisejskih polja, a najpoznatije ulice za shopping su Rue du Faubourg Saint-Honore, Avenue Montaigne i Avenue des Champs Elysees.

Elitne prodavnice i shopping s okusom glamura za sve one istančanog modnog okusa ovdje je zagarantovan. Naravno, ukoliko vam vaš budžet to dozvoljava. Za one nešto plićeg džepa tu su brojni tržni centri.

Romantičari će ovdje posebno doći na svoje, jer grad očarava svojim slatkim aromama i romantičnom atmosferom i kao da poziva zaljubljene iz cijelog svijeta da ga posjete.

Ovo je samo mali dio svega onoga što se u Parizu može vidjeti, a pravu sliku steći ćete samo ako ga posjetite.