Glavne atrakcije
23

Ovih pet čarobnih destinacija u Indiji najviše privlače turiste

L. K.
Ilustracija: Shutterstock / Taj Mahal
Ilustracija: Shutterstock / Taj Mahal
Indija je sedma zemlja u svijetu po veličini, a u njoj se krije nevjerovatno mnogo atraktivnih lokacija za turiste. No one najinteresantnije su zasigurno: Agra, Varanasi, Jaisalmer, Amritsar i Dharamsala.

Grad Agra privlačan je jer se u njemu nalazi najpoznatije vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture - mauzolej Taj Mahal. Ovaj simbol Indije magičan je u svako doba dana, a koliko je atraktivan turistima dokazuje i činjenica da na Instagramu pod tagom #tajmahal postoji već 1,5 miliona fotografija.

Zlatni grad ili Jaisalmer smješten je u samoj sredini pustine Thar, blizu pakistanske granice. Glavna atrakcija za turiste jeste jahanje deva, što je sjajan način da istražite grad koji je bio važno trgovačkog sjedište karavanskog puta između Afganistana i Središnje Azije.
Ilustracija: Shutterstock / Jaisalmer
Ilustracija: Shutterstock / Jaisalmer

U normalnim okolnostima, grad Amritsar dnevno privuče do 100.000 posjetitelja, a sve zbog glavnog hrama Sikha, u kojem se dnevno nahrani do 60.000 posjetitelja, bez obzira na njihovu vjeru ili boju kože. Ovo je jedna od najskupocjenijih građevina u Indiji, te se naziva i Zlatni hram.

Varanasi ili Benares smatra se najsvetijim mjestom za hodočašća hindusa. Više od milion hodočasnika posjeti ga u toku cijele godine, oni vjeruju da kupanje u Gangesu i Varanasiju pomaže ljudima da "operu" svoje grijehe. Veliki broj Indijaca svake godine posjećuje ovaj grad kako bi kremirali svoje voljene, no interesantno je i kako veliki broj dolazi jer žele umrijeti u ovom gradu.

Ilustracija: Shutterstock / Varanasi
Ilustracija: Shutterstock / Varanasi

Nakon što je 1959. godine Dalai Lama prognan iz Tibeta, preselio je na visoku planinsku visoravan Dharamsalu. Ovo mjesto savršeno je za proučavanje tibetanskog budizma, jer se ovdje nalazi tibetansko naselje MacLeod Ganj.