Luksuzni kompleks
80

Otac Belle i Gigi Hadid finansirat će izgradnju najvećeg stambenog bloka u Egiptu

A. B.
Najveći svjetski stambeni blok gradit će se u Egiptu na periferiji glavnog grada Kaira i koštat će 4,2 miliona funti (nešto više od 9,6 miliona KM).

Planirano je da u njemu bude smješteno 30.000 ljudi, što će znatno doprinijeti rasterećenju grada u kojem živi čak 21 milion stanovnika.

Kako piše Daily Mail, luksuzni kompleks, veličine malog grada trebao bi biti izgrađen u jugoistočnom predgrađu Kattameje, a njegov završetak je planiran 2025. godine.

Ova gigantska zgrada osim 13.500 stanova imat će trgovački centar, kino, restorane, klizalište, fitnes centar, centar za penjanje i skijaške staze, a u njegovoj izgradnji pomaže tajkun i arhitekt Mohamed Hadid.

Mohamed je otac poznatih modela Gigi i Belle Hadid koji je ovaj projekt nazvao masivnim i sofisticiranim. U ovom poduhvatu sarađuje sa španskom firmom Van der Pas i egipatskim inžinjerom Raefom Fahmyjem.

Cijena stanova kretat će se u rasponu od 35.000 funti (oko 80.000 KM) za garsonjeru do 90.000 funti (oko 205.000 KM) za trokrevetni stan. Stanovnici će moći uživati u vrtu od 40 hektara, mreži biciklističkih staza i najvećem beskonačnom bazenu na krovu.

Guinnessov svjetski rekord potvrdio je zgradu kao službeni pokušaj da postane najveća stambena zgrada, međutim, u toj kategoriji ne postoji trenutni rekord. Najviši stambeni blok na svijetu je 422 metra visoka zgrada Park Avenue u New Yorku.

Zgrada će biti visoka 11 spratova i pokrivat će 650.000 metara kvadratnih i riječ je o četiri puta većoj građevini od Velike piramide u Gizi.

Egipatska vlada već pokušava olakšati problem prenapučenosti tako što će graditi novu administrativnu prijestolnicu 45 kilometara istočno od centra grada.

Dizajneri novog kompleksa Skyline odlučili su protiv toga da ga grade tamo, jer vjeruju da će njegovi stanovnici i dalje željeti biti u blizini stare prijestolnice i Nila.